Løken Stavrum:

VGs tidligere sjefredaktør Bernt Olufsen. Foto: Birgit Dannenberg.
VGs tidligere sjefredaktør Bernt Olufsen. Foto: Birgit Dannenberg.

– Olufsen bryter 3.2

GARDERMOEN (Journalisten): Tok feil i kommentar hvor generalsekretæren og mannen hennes var omtalt og avbildet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten kom i skade for å skrive på tittelplass at generalsekretæren mener Olufsen bryter punkt 4.14. Dette er feil. Hun mener han i sin kommentar bryter punkt 3.2 om kildekritikk og faktakontroll.

«Troverdighetens pris» er Bernt Olufsens tittel på dagens kommentar om journalister og pressens troverdighet. I den ukentlige mediespalten skriver Olufsen om ekteparet Kjerti Løken og Gunnar Stavrum. Han viser til at sistnevnte omtales som verstingen innen tekstreklame på Facebook-siden «Jævla bra reklame».

- Insipirert av hans ektefelle, generalsekretær Kjersti Løken Stavrum, har Norsk Presseforbund nedsatt et utvalg som skal vurdere behovet for endringer i Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten på dette området. Løken Stavrum er selvsagt inhabil i alle presseetiske saker som gjelder Nettavisen. Jeg tillater meg likevel å tvile på om hensikten med utvalget er å innskjerpe medienes praksis, skriver Olufsen.

Sjekket ikke fakta

- I dag tok ikke Bernt seg bryet med å sjekke fakta. Det var ikke jeg som tok initiativ. Det var TV 2 som ønsket revidering og styret gikk med på det, sa generalsekretær Løken Stavrum fra talerstolen under Norsk Redaktørforenings høstmøte.

Tema for sesjonen hun oppsummerte og avrundet var retten til samtidig imøtegåelse av anklager i kommentarartikler. Med utgangspunkt i Harald Stanghelles “gode rykter” om at First House arbeidet for kinesiske interesser. 

Olufsen åpnet samme sesjon med å kalle bruddene på 4.14 arvesynden i norske presse. I en spørreundersøkelse gjennomført med mentometerknapper kom det fram at blant de 100 tilhørerne var hver femtes redaksjon felt på 4.14 det siste året.

Over halvparten av de spurte mente kommentaren ikke er fri nok og mente punkt 4.15 om tilsvarsrett i ettertid egner seg bedre. 

- Jeg beklager hvis jeg har tatt feil i at dette utvalget ble insipirert av Kjersti. Men jeg har vanskelig å se for meg at det er en sterk beskyldning, sa Olufsen etter sesjonen.

Egen person

Generalsekretæren hengte seg også opp i formuleringene rundt hennes privatliv.

- Menn løper ikke ektefellers ærend, ikke kvinner heller, sa hun

- Hun opplever det åpenbart som sårt. Dette har vært problematisert før. Det er dette jeg forholder meg til, sier Olufsen.

Løken Stavrum sier at eksempelet var fint å kunne benytte seg av for å illustrere viktigheten av å sjekke med kildene. Hun karakteriserer Olufsen som en viktig mediekommentator og et godt pressetisk kompass.

- Men dette ble feil og etterlater et feilaktig og problematisk inntrykk. Men jeg fikk mulighet til å få det skutt ned fra talerstolen.

Generalsekretæren gjentar at det hun har tatt intitiativ til er å få inn flere klager på brudd mot tekstreklameplakaten. Selv etter siste ukers heftige diskusjoner rundt reklamejournalistikk, er det bare kommet inn et par klager.

Powered by Labrador CMS