Ukeavisen Pskovskaja Gubernija i Nordvest-Russland får et prisbeløp på 15 000 euro. Foto: Fritt Ord

Får støtte for uredd journalistikk

Seks østeuropeiske medier og mediefolk mottar pris fra Fritt Ord- og Zeit-stiftelsene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 24. juni deler Stiftelsen Fritt Ord og den tyske ZEIT-Stiftung ut prisene “Fri Presse Russland” og “‘Fri Presse Øst-Europa”. De seks prisene for 2015, på til sammen 75.000 euro, går til følgende:

• Den russiske ukeavisa Pskovskaja Gubernija (Pskov) får 15.000 euro. Avisa har på uredd vis dekket konflikten i Ukraina, blant annet gjennom å publisere tekster om døde russiske soldater i Øst-Ukraina. 

• Den russiske redaktøren Galina Timtsjenko (Riga, Latvia) mottar et prisbeløp på 10.000 euro. Den tidligere sjefredaktøren for en av de mest populære russiske nyhetsavisene online, Lenta.ru, arbeider i dag for en fri russisk presse fra Latvia.

• Det ukrainske byrået for undersøkende journalistikk Slidstvo.Info (Kiev) får et prisbeløp på 15.000 euro. De har blant annet rapportert om oligarkenes kontroll over ukrainske gassressurser, utstrakt korrupsjon og rettet et kritisk søkelys mot dagens militære katastrofe.

• De ukrainske journalistene Serhij Harmasj (Donetsk/Kiev) og Valentyna Samar (Krim/Kiev) mottar 10.000 euro hver. Harmasj fra Donetsk er journalist og sjefredaktør for Internettavisen Ostro V. Samar ble nødt til å forlate Krim i fjor fordi hun fryktet for sitt liv og har publisert en rekke artikler om den ukrainsk-russiske krigen.

• Den georgiske nyhets- og multimedieportalen Netgazeti (Tbilisi) får 15.000 euro. Den politisk uavhengige nyhets- og multimedieportalen rapporterer blant annet detaljert om brudd på rettighetene til georgiske muslimer, vold mot kvinner og homofobi. 

Samarbeid

Fritt Ord og ZEIT-Stiftung i Hamburg samarbeider om å tildele pressepriser til journalister og medier i Russland og Øst-Europa. Presseprisene søker ifølge statuttene “å styrke journalistenes uavhengige rolle, til tross for represalier og økonomiske vanskeligheter, og deres vilje til ikke å la seg skremme av sensur og til å motstå selvsensur”.

Prisbeløpene til aviser er på inntil 40.000 euro og til journalister 10.000 euro. Prisvinnerne bestemmer selv hva pengene skal brukes til, så lenge de kommer den enkelte avis eller journalist til gode.

Talere ved prisutdelingen i Det Norske Nobelinstitutt er statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet, sjefredaktør Lev Schlosberg for prisvinner Pskovskaja Gubernija, journalist og prisvinner Valentyna Samar, Fritt Ords styremedlem Sigrun Slapgard, ZEIT-Stiftungs styreleder Manfred Lahnstein og leder for presseprisjuryen Theo Sommer.

Powered by Labrador CMS