Den tidligere NRK-profilen Toppen Bech er død, 84 år gammel.
Den tidligere NRK-profilen Toppen Bech er død, 84 år gammel.

Toppen Bech er død

Den tidligere programlederen, journalisten og forfatteren sovnet stille inn i natt, opplyser familien.

Publisert Sist oppdatert

Toppen Bech er død, 84 år gammel, melder Aftenposten.

Datteren Alexandra Bech Gjørv bekrefter dødsfallet overfor avisen.

Ellen Åse Bech Langballe, som var hennes fulle navn, var kjent som journalist, redaktør, forfatter og programleder, ikke minst for serien «Herskapelig» på NRK.

Startet i Aftenposten

Bech begynte som journalistvikar i Aftenposten i 1959, og ble værende i avisen i ti år, med noen kortere studieavbrudd.

Ifølge Store norske leksikon ble hun utdannet ved Journalistakademiet i 1960, med deleksamener i kunstvitenskap og etnologi ved Universitetet i Stockholm fra 1980 til 1982. 

Etter årene i Aftenposten, var hun redaksjonssekretær i Den norske Bokklubben fra 1971 til 1973, før hun ble redaktør av bladet Alle Kvinner (1973–1978).

I 1984 ble hun ansatt i NRK. Hun har vært programleder for en rekke NRK-programmer, blant annet «Unnskyld at jeg spør», «Den blå timen», «Toppen på en søndag», «Toppen en time», «Signaturen», «Magiske Kenya», «Brød, vin og siesta», «Santiago de Compostela» og ikke minst «Herskapelig», om norske storgårder og herskapshus. Sistnevnte gikk fra 1997 til 2006.

Kjent i Frokost-TV

Hun ble for alvor kjent da hun ble fast programleder i Frokost-TV i 1986, først sammen Knut Bjørnsen, deretter med Terje Sølsnes og Brita Blomquist.

Bech har også skrevet en rekke bøker.

I 2007 mottok hun Kongens fortjenstmedalje i gull.

– Mammas journalistiske virke ble avsluttet i 2006, men hun fikk oppleve at både «Herskapelig»-programmene og bøkene hennes har vært populære helt opp til i dag, sier datteren Alexandra Bech Gjørv til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS