Forfatterne Leif Gjerstad og Kathrine Geard syns det er rart at Journalistens egen eier ikke vil støtte jubileumsbokprosjektet. Foto: Glenn Slydal Johansen

Norsk Journalistlag sier nei til å støtte jubileumsbok om eget fagblad

Vil ikke forplikte seg til å kjøpe inn bøker om Journalistens hundreårige historie for en bestemt sum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De to tidligere Journalisten-journalistene Kathrine Geard og Leif Gjerstad er i gang med å skrive historien om fagbladet i anledning 100-årsjubileet neste år.

Les mer om bokprosjektet her

Det er Pax som har intensjonsavtalen om å gi ut boken. Men forlaget har bedt forfatterne om å finne noen som kan garantere et visst antall solgte bøker.

Styret i Oslo Journalistklubb har lovet å kjøpe bøker for 20.000 kroner. Og Fagpressen vil bruke 25.000 kroner på å kjøpe bøker.

I tillegg har forfatterne fått nær 160.000 kroner i samlet støtte fra stiftelsen Fritt Ord og Pressens Faglitteraturfond til manusutvikling.

Men Journalistens egen eier, Norsk Journalistlag (NJ), har vendt tommelen ned til å forplikte seg til å kjøpe bøker for en bestemt sum. Boken utgis trolig få måneder før NJs øverste organ møtes til landsmøte på våren neste år. Landsmøtene finner sted hvert andre år.

– Vi har fått støtte fra Fagpressen og Oslo Journalistklubb. Det er rart at hovedeieren ikke vil støtte oss, sier Geard.

– NJ kunne jo kjøpt en bok til hver av medlemmene, sier hun med et smil.

Torbjørn Brenna. Foto: Glenn Slydal Johansen

Må forsvare alle kostnader

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag (NJ) vil ikke svare på spørsmålet om hvorfor NJ ikke vil støtte boka, men viser til sekretariatslederen, som er den administrative lederen i organisasjonen.

– Det er han som har håndtert den saken, sier Spence.

Sekretariatsleder Torbjørn Brenna sier at årsaken til at de ikke vil støtte bokprosjektet er at det handler om en kritisk vurdering av hvordan NJ bruker pengene sine.

– Inntektene synker, og vi må spare inn på alt vi kan. Mange bekker små blir en stor å. Vi er ikke mot prosjektet som sådan, sier Brenna, som ikke vil kommentere at bokprosjektet har fått støtte fra flere andre.

Han sier at det var han som tok beslutningen etter å ha konferert med NJ-lederen.

Privatprosjekt

På spørsmål om symbolverdien av at NJ ikke vil støtte en jubileumsbok om fagforeningens eget fagblad, viser han til at boken er et privatprosjekt.

– Det er ikke sånn at NJ ikke støtter Journalisten som sådan. Vi gir kontingentoverføringer og har støttet Journalisten i form av lavere husleie og investering i teknologi.

– Men ville for eksempel 25.000 kroner vært en stor sum for NJ?

– Nei, men det er medlemmenes penger. Vi må kunne se ethvert medlem i øynene, og det ville vært kontingenten fra en del medlemmer. Det er etter en samlet vurdering at vi valgte å ikke støtte dette prosjektet.

Baard Zakariassen. Foto: Martin Huseby Jensen

Overrasket

Leder Baard Zakariassen i Oslo Journalistklubb (OJ) som altså har bidratt med 20.000 kroner syns det er helt riktig å støtte bokutgivelsen.

– OJ og Journalisten har fulgt hverandre i lang tid, sier Zakariassen. Det var daværende Kristiania Journalistklub som ga ut første utgave av Journalisten 1. januar 1917.

OJ-lederen gir en mild oppfordring til andre om også å støtte, men understreker at OJ er et lokallag med penger på bok.

– Hvis lag eller moderorganisasjonen har mulighet til det syns jeg de skal gjøre det. Det er et godt prosjekt.

– Hva syns du om at NJ ikke vil støtte prosjektet?

– Det overrasker meg litt, men jeg har ikke lyst til å mene så mye om det.

Powered by Labrador CMS