Tore Strømøy tror «Ingen elsker Bamsegutt» kan få vel så mye omtale som Gullrute-vinnende «Gåten Agnes».

Tore Strømøy om «Bamsegutt»: – Man har ikke sett dette før

– En dokumentarserie om en uføretrygda, godt voksen «kaill» med dame fra Filippinene.

Publisert Sist oppdatert

Da Tore Strømøy var i ferd med å fullføre dokumentarserien «Gåten Agnes» dukket det opp en henvendelse på Facebook. 

En uføretrygdet mann satt på Filippinene med kone og en norsk sønn, og kom seg ikke hjem.

Det ble starten på tre år med arbeid som kulminerer i dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt», som blir å se på NRK i november.

– Ren fattigdom

Strømøy beskriver henvendelsen fra mannen kjent som Bamsegutt, som et rop om hjelp fra den andre siden av jorda. Det virket som om dette var siste håp for den lille familien som satt fast på Filippinene.

Mange journalister kjenner seg nok igjen i snodige henvendelser både på e-post og sosiale medier, sier Strømøy. Meldinger der folk ber om hjelp med et eller annet, og der man ofte kan tenke at avsenderne er tullinger.

– Men jeg bestemte meg for å finne ut hva dette egentlig dreide seg om. Det er en mann som dro på besøk til Filippinene, men aldri kom seg hjem. De har havna i ren fattigdom, har ikke penger til å reise og ingen vil hjelpe dem. Bør, kan og vil vi hjelpe dem?

For «Ingen elsker Bamsegutt» er historien om noen som sitter nederst ved bordet, sier Strømøy; en historie om menneskene med minst ressurser og deres møte med det offentlige Norge.

Tore Strømøy på Filippinene.

Dro til Filippinene 

I forbindelse med serien dro Strømøy selv til Filippinene for å treffe Bamsegutt. Han beskriver opplevelsen som spesiell. Bamsegutt og familien har det ikke bra, og hjelpen fra hjemlandet kommer ikke, sier han.

De hadde aldri planer om å flytte, men både uføretrygden til Bamsegutt, barnetrygden og støtten til kona ble de fratatt, forteller Strømøy:

– De har lite penger og bor i det vi ville kalt slummen. De dro ned på besøk for tolv år siden, da sønnen bare var fire år. Myndighetene reduserte inntekten hans kraftig, og de var nødt til å tilpasse seg systemet, fordi systemet blir ikke tilpassa folk.

Strømøy ønsker med serien å vise møtene med NAV, utenrikstjenesten, skole og barnevern. 

Man får selv vurdere om det er rettferdig eller ikke, men systemet skaper kjempetrøbbel for ressurssvake folk, sier han.

– Man bør være godt utrusta for å være dårlig utrusta i Norge.

Kontakt hver dag i tre år

I kjølvannet av «Gåten Agnes» kom det flere kontroverser. Serien var blant annet oppe i Kringkastingsrådet, og en av kildene mente seg feil fremstilt i serien som til slutt vant Gullruten for å skildre den tragiske skjebnen til Agnes Waade fra Leksvik. 

Strømøy tør ikke spå reaksjonene på «Ingen elsker Bamsegutt», men sier han blir litt skuffa om det ikke blir diskusjon eller debatt som følge av serien.

Han beskriver også arbeidet med serien som det tyngste han har gjort: 

– Jeg har hatt kontakt med ham hver dag året rundt, tidlig og seint i snart tre år. Han spør meg om mye og trenger hjelp. Jeg har sagt at jeg tror jeg kan hjelpe ham, og mye av ansvaret ligger på meg. Det virker som jeg er den eneste livlina hans.

Tore Strømøy har jobbet med «Ingen elsker Bamsegutt» i tre år.

– Sulter

Og det er ingen tvil om at Strømøy mener myndighetene også burde være en livline for Bamsegutt. Om man kjører i fylla og skader seg, er det ingen som sier at man ikke skal få behandling, sier han. 

– Selvfølgelig skal du reddes. Det er heller ingen som maser om røykinga di om du får lungekreft. Du blir behandla.

Og det er sikkert folk i systemet og i etatene som vil bli hissige på hvordan man blir fremstilt, og som med rette kan si at alt er gjort etter boka, fortsetter Strømøy: 

– Men fyren sulter jo åkke-forbanna-som. Mener man fortsatt det er måten å gjøre ting på?

Strømøy tror uansett det vil bli vel så mye omtale av Bamsegutt som «Gåten Agnes». Dette handler om levende folk, sier han. 

Og én ting er Strømøy sikker på: 

– Man har ikke sett dette før: En dokumentarserie om en uføretrygda, godt voksen «kaill» med dame fra Filippinene.

Powered by Labrador CMS