E. Jean Carroll på vei inn i retten på Manhattan tirsdag, der hun fikk medhold i injuriesøksmålet mot tidligere president Donald Trump.

Trump kjent skyldig i overgrep og ærekrenkelser mot E. Jean Carroll

E. Jean Carroll, som har anklaget Donald Trump for voldtekt, fikk langt på vei medhold i sitt søksmål mot ham. Juryen mener hun ble utsatt for et overgrep.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Juryen i New York kom med sin kjennelse tirsdag ettermiddag, bare rundt tre timer etter at de begynte sin diskusjon. De kom fram til at Donald Trump ikke hadde voldtatt E. Jean Carroll, men at han hadde utsatt henne for seksuelt overgrep og uttalt seg ærekrenkende.

Carroll tilkjennes 2 millioner dollar i oppreisning for overfall og 2,7 millioner i oppreisning for injuriene. Trump må også betale ytterligere 20.000 og 280.000 dollar i erstatning for de to overtredelsene, slik at det samlede beløpet blir på 5 millioner dollar. Det tilsvarer drøyt 52 millioner kroner med dagens kurs.

– Vi er veldig glade, sa Carroll om utfallet og smilte da hun forlot retten, skriver reporter Adam Klasfeld på Twitter.

Trump stilte ikke i retten

Carroll saksøkte i fjor Trump og hevdet at han voldtok henne i et kjøpesenter i New York midt på 1990-tallet. Hun hevdet også at Trump kom med ærekrenkelser da han beskyldte henne for å lyve da hun først sto fram med anklagene i 2019.

Saken mot Trump er et sivilt søksmål, og han har ikke blitt strafferettslig forfulgt for overgrepet. Han forklarte seg ikke i rettssaken, men har avvist anklagene og sagt at han ikke engang har kjent Carroll.

– Han gadd ikke engang å møte opp selv, sa Carrolls advokat Roberta Kaplan, i sin prosedyre. Hun sa Trump ble «et vitne mot seg selv» og «vet hva han har gjort».

Strengere beviskrav for injurier

I løpet av rettsforhandlingene har domstolen hørt fra Carroll og to andre kvinner som også hevder Trump forgrep seg seksuelt mot dem for flere tiår siden. Saken ble avsluttet med partenes prosedyrer mandag.

I rettsbelæringen sa dommer Lewis A. Kaplan at juryen måtte vurdere om den mente at det var mer enn 50 prosent sjanse for at Trump hadde voldtatt Carroll. Dersom de ikke mente de, skulle de vurdere om han hadde begått et seksuelt overgrep, noe de altså kom fram til.

Kaplan forklarte også at vurderingen av injuriespørsmålet var strengere og at det krevdes «klare og overbevisende» beviser. For å dømme Trump på dette punktet, måtte juryen være enige om at det «svært sannsynlig» at Trump hadde uttalt seg usant og med hensikt om å skade Carroll.

– En skam

Samtidig skrev Trump i sosiale medier at han avventet juryens kjennelse om «en falsk anklage» og sa at han «ikke fikk lov til å snakke eller forsvare seg, selv når hardbarka reportere skriker ut sine spørsmål om saken til meg».

Da kjennelsen var klar, kalte han avgjørelsen «en skam» og sa han vil anke, noe han også hadde varslet på forhånd.

– Jeg vil anke den grunnlovsstridige kneblingen av meg … uansett utfall, skrev Trump på Twitter.

Den 76 år gamle tidligere presidenten står overfor flere rettslige utfordringer, blant annet en straffesak knyttet til utbetaling av hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels. I forrige måned erklært han seg ikke skyldig i den saken. Han etterforskes også for forsøk på å avvise valgresultatet i 2020 og for å ha vært involvert da tilhengere stormet Kongressen 6. januar 2021.

Powered by Labrador CMS