Pressens Faglige Utvalg var ikke i tvil om at TV 2 skulle gå fri tirsdag.

Pressens Faglige Utvalg

TV 2 gikk fri i PFU etter VAR-klage

Ikke nødvendig å merke alle diskusjoner om VAR, mener utvalget. 

Publisert Sist oppdatert

TV 2 ble klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) på grunn av en avtale om videoassistert dømming (VAR). TV-kanalen gikk imidlertid fri i årets siste PFU-møte tirsdag. 

Avtale om VAR

Klager er Egil Heinert, som mener TV 2 ikke viser åpenhet om bakenforliggende forhold når mediehuset lager journalistikk om VAR, samtidig som de kan ha en rolle i å tilrettelegge for nettopp VAR i norsk fotball.  

TV 2 har rettighetene til å vise norsk eliteseriefotball, og i avtalen med forvalteren av medierettighetene til norsk fotball, Fotball Media, forplikter TV 2 seg til å levere teknisk oppsett og bilder til VAR-bruk.

I sitt tilsvar til klagen legger TV 2 vekt på at det er et klart skille mellom sportsredaksjonen og den kommersielle delen av organisasjonen, som blant annet tar seg av rettighetskontrakter. 

De viser til at det i anbudsprosessen ble krevd at rettighetshaver påtok seg ansvaret for den tekniske produksjonen av VAR.  

Ikke brudd

Utvalget sier i sin uttalelse at de ikke kan se at avtalen TV 2 har inngått dreier seg om et ønske fra eksterne om å styre journalistisk innhold. De mener åpenhet er viktig, men at avtalen ikke er av en slik karakter at det må opplyses om hver gang VAR dekkes. 

– Det er nyttig for mediene å være åpne om tilknytninger de har, uten at man må merke hver eneste sending, sa representant for allmennheten, Nina Fjeldheim.

Utvalget mener det ville ha vært veldig forstyrrende dersom enhver diskusjon om VAR skulle merkes, og at en fare kan være at det går inflasjon i merking.  

Stein Bjøntegård, som representerer redaktørenesa imidlertid under diskusjonen at det ikke er så uproblematisk som TV 2 skal ha det til i tilsvaret, selv om det ikke er snakk om et brudd. Det er snakk om en avtale som er verdt mye penger, og åpenhet om slike avtaler er viktig. 



Powered by Labrador CMS