TV 2 svarer på PFU-klagen om kommersielle bindinger til VAR.

PFU:

TV 2 svarer: Avviser kommersielle VAR-bindinger 

– Ikke presseetisk problematisk, svarer TV 2 etter PFU-klage. 

Publisert

TV 2 sier de ikke har kommersielle bindinger til videoassistert dømming (VAR) som påvirker redaksjonell uavhengighet. 

Det kommer frem i et tilsvar på en klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU), som Journalisten har fått innsyn i.

TV 2 har rettighetene til å vise norsk eliteseriefotball, og i avtalen med forvalteren av medierettighetene til norsk fotball, Fotball Media, forplikter TV 2 seg til å levere teknisk oppsett og bilder til VAR-bruk.

– Kan påvirke TV 2s journalistikk

Tidlig i oktober ble TV 2 klaget inn for PFU. Klager mener TV 2 ikke viser åpenhet om bakenforliggende forhold når de lager journalistikk om VAR, samtidig som de kan ha en rolle i å tilrettelegge for nettopp VAR i norsk fotball. 

Fotballmagasinet Josimar har også omtalt klagen.

Flere norske supportergrupper har markert seg sterkt kritisk til innføringen av VAR i norsk fotball. 

«Avtalen TV 2 har inngått med Fotball Media AS om å sende norsk fotball, kan påvirke TV 2s journalistikk», heter det blant annet i klagen. 

En del av anbudet 

I sitt tilsvar til klagen legger TV 2 vekt på at det er et klart skille mellom sportsredaksjonen og den kommersielle delen av organisasjonen, som blant annet tar seg av rettighetskontrakter. 

De viser til at det i anbudsprosessen ble krevd at rettighetshaver påtok seg ansvaret for den tekniske produksjonen av VAR. 

TV 2 har imidlertid ingen innvirkning på avviklingen av kamper eller bruk av VAR, og fotballen har ingen innvirkning på TV 2s redaksjonelle vurderinger når de dekker VAR, mener TV 2. 

Dermed ser de det heller ikke som påkrevd å merke journalistikken de gjør, skriver de i tilsvaret:

«Det foreligger derfor ingen kommersielle bindinger mellom TV 2 og VAR som påvirker TV 2s redaksjonelle uavhengighet eller gjør det 'presseetisk problematisk' for TV 2 å lage journalistikk på temaet uten, hver gang, å gi opplysning om TV 2s rolle som rettighetshaver og teknisk produsent», står det å lese i tilsvaret. 

Powered by Labrador CMS