Ina Gundersen fra Stavanger Aftenblad vant prisen for årets nyhetssak. Foto: Eirin Larsen.
Ina Gundersen fra Stavanger Aftenblad vant prisen for årets nyhetssak. Foto: Eirin Larsen.

Ina Gundersens nyhetssak om tvangsbruk i psykiatrien vant pris i helgen

Aftenbladet og TV Vest hentet hjem journalistprisene i Sør-Rogaland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalistprisen i Sør-Rogaland ble opprettet i 2005 og har som formål å oppmuntre til og belønne godt journalistisk håndverk i sørfylket. Stavanger Journalistlag deler ut en pris for Årets nyhet og en pris for Årets reportasje. Årets heder ble utdelt på kåret på SJs Pressefest lørdag 6. februar.

“Solid hverdagsarbeid”

Årets nyhet-prisen gikk til Stavanger Aftenblads Ina Gundersen. Juryen uttaler at saken om tvangsmiddelbruk ved psykiatrisk divisjon, Stavanger universitetssjukehus er resultat av solid og grundig journalistisk hverdagsarbeid. Med det oppfatter juryen at Gundersen har god kunnskap om et felt, har drevet aktivt kildearbeid og en målbevisst leiting etter avsløringer som kan gjemme seg i noe så prosaisk og grunnleggende som postlister, sakspapirer og dokumenter.

«Og hun har ikke gitt seg. Årets sak avslører bruk av behandlingsmetoder der tvangsmidler er dagligdags og dramatisk mye høyere i vårt sjukehus enn ellers i helseforetaket. Avsløringen av behandlingsmetodene og mulige brudd på menneskerettigheter til noen av de mest sårbare pasientgruppene, dokumenteres både med tall og fakta og med enkeltmennesket som har vært utsatt for behandlingen. Det er dessuten en varslersak, der kulturen blant fagfolk vises fram ved at en av kildene blir utsatt for underskriftskampanje fra kollegene fordi hun har uttalt seg kritisk i pressen. I tillegg viser saken at også enkeltjournalister på egenhånd kan skape avsløringer og få til endringer og debatt på viktige områder med stor betydning for utsatte grupper i lokalsamfunnet», skriver juryen om vinneren av årets reportasje.

Drømmekroppen

Veronica Simoné Fjeld i TV Vest stakk av med prisen for årets reportasje med

Veronica Simoné Fjeld. Foto: Eirin Larsen
Veronica Simoné Fjeld. Foto: Eirin Larsen

serien #yummymummy. Juryen berømmer at serien går rett inn i debatten om drømmekroppen, om hvordan å få Fotballfrues flate mage dagen etter fødselen.

«Dette er en reportasjeserie med en klar undertekst og agenda. Men den er ikke minst en sjarmbombe - personlig, humørfylt, pinlig, rørende, men aldri lettvint. Journalisten har overskudd og vilje til å bruke seg sjøl i en av livets mest sårbare situasjoner. Hun viser den (nesten) nakne sannhet om sin egen kvinnekropp bare noen timer etter at den har født en nydelig jente. Hun fører den videre inn i beinhard trening og i møte med fagfolk, med unge og eldre kvinners ulike erfaringer, før hun til slutt ender opp i sofaen med et svar med to streker under.»

I juryen for Journalistprisen satt Turid Borgen (UiS), Bjørn Sæbø (RA), Cathrine Oftedahl (NRK), Torunn Egge Roux (Aftenbladet) og Egil Østenstad (ekstern).

Mote i Milano

Kristian Jacobsen. Foto: Eirin Larsen
Kristian Jacobsen. Foto: Eirin Larsen
Powered by Labrador CMS