Skup arrangeres i Tønsberg 31. mars til 2. april.

Varsleren Bradley Birkenfeld kommer til Skup-konferansen

Skal blant annet snakke om de tette koblingene mellom banktoppene og den politiske eliten i USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På 2000-tallet jobbet Bradley Birkenfeld i den sveitsiske storbanken UBS. Jobben gikk ut på å hjelpe rike amerikanske kunder med å skjule formuen for amerikanske skattemyndigheter.

Birkenfeld ga informasjon til amerikanske skattemyndigheter om hvordan mer enn 20.000 amerikanske UBS-klienter hadde skjult milliarder.

Han fikk to år i fengsel for å ha hjulpet en amerikansk eiendomsmilliardær med å spare flere millioner dollar i skatt. Men da han slapp ut av fengsel fikk han en belønning fra myndighetene for opplysningene - på 104 millioner dollar.

– De ville aldri knekket den sveitsiske banksekretessen uten meg. De ville aldri fått informasjonen. Jeg ga dem nøklene til kongeriket, sa Birkenfeld da Dagens Næringsliv møtte ham i 2015.

Vil lære Europa om varslere

I tiden etter har han gitt ut boka «Lucifers Banker».

– Men jeg vil lære Europa om varslere og om hvorfor de må belønnes. Kanskje noen i Norge er interessert. Jeg kommer hvis noen vil høre på meg. Gratis, uttalte han i DNs reportasje. 

kommer han altså på SKUP-konferansen i Tønsberg for å snakke om smugling av diamanter i tannkremtuber, de tette koblingene mellom banktoppene og den politiske eliten i USA – og hvordan sjefene hans klarte å unngå straff.

Her er det foreløpige Skup-programmet.

 

 

Powered by Labrador CMS