Journalistikksudenter har undervisning ved universitetet OsloMet. Arkivfoto: Kristine Lindebø

508 søkere har fått tilbud om journalistikk-studier

13 prosent med fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det viser søkertallene til høyere utdanning som ble offentliggjort torsdag.

Totalt har 508 søkere fått tilbud om studier i journalistikk ved seks ulike utdanningsinstitusjoner. Antallet tilbud er ned 13,6 prosent fra fjorårets 588.

Nullopptak

En viktig årsak er at Nord universitet i Bodø i vår bestemte seg for nullopptak til journalistikk til høsten som følge av lave søkertall. Hovedtallene som er offentliggjort nå i juli viser at det var 11 søkere med journalistutdanningen i Bodø som førstevalg. I fjor var tallet 24.

Nord universitet hadde før vedtaket om nullopptak bestemt seg for å redusere antallet studieplasser fra 40 til 35.

NLA Høgskolen har også redusert antallet studieplasser på journalistikk fra 60 i fjor til 45 i år.

Samlet er antallet planlagte studieplasser i journalistikk redusert med drøyt 20 prosent fra 272 i fjor til 217 i år, nullopptaket i Bodø ihensyntatt.

Hvor mange studieplasser som til slutt fylles avhenger av om søkerne aksepterer tilbudet. På NLA-høgskolens årsstudium i journalistikk er det for eksempel 15 planlagte studieplasser, men kun 4 søkere med studiet som førstevalg.

Flere vil til Volda

Den største journalistutdanningen er fortsatt universitetet Oslomet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akerhus). Her gikk antallet søkere med studiet som førstevalg ned drøyt 10 prosent fra 290 til 260. 120 har fått tilbud om de 70 plassene som er til fordeling.

Høgskulen i Volda ser antallet søkere til en av skolens to journalistikkstudier som førstevalg øke fra 122 i fjor til 135 i år. Her har 133 fått tilbud om de 55 plassene mot 144 i fjor.

Til Universitetet i Bergen var det 131 førstevalgssøkere mot 134 i fjor. 59 har fått tilbud om de 22 plassene mot 55 i fjor.

Universitetet i Stavanger har gitt 80 søkere tilbud om de 25 plassene, ned fra 100 tilbud i fjor.

Private Høyskolen Kristiania er ikke en del av Samordna opptak. I april opplyste skolen overfor Journalisten at de hadde 123 søkere, opp 23 prosent fra 100 i fjor. Men per 19. juli skriver skolen at journalistikk er et av studiene som fortsatt har ledige plasser.

Powered by Labrador CMS