Gikk gjennom bilde for bilde

LARVIK (Journalisten): Kringkastingssjefen ville brukt helikopter en gang til dersom premissene var de samme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 Under MBLs debatt om medienes dekning av terrorangrepet 22. juli, framholdt kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas at NRKs foreløpige selvevaluering viser at kringkastingen ikke har grunn til kritikk for bruken av helikopter.

Ser ikke bevegelser

Til Journalisten etter debatten presiserer Bjerkaas at NRK har gått gjennom filmen fra helikopteret bilde for bilde.

– Og vi kan ikke se at noen beveger seg som følge av helikopteret. Kun de som er i vannet. Og så kan det jo være at noen beveger seg utenfor rekkevidden til kamera. Derfor ønsker vi heller ikke å konkludere, sier han.

– Vi tar ikke selvkritikk på det, men dersom det skulle komme vitner og si at det faktisk var slik at helikopteret påvirket utkommet, så endrer det situasjonen.

Bjerkaas sier at han som ansvarlig redaktør ville sendt helikopteret igjen, dersom premissene var de samme. Altså at NRK har et helikopter i lufta i Oslo, at de får melding om at noe alvorlig skjer på Utøya.

Terroristspekulasjoner

Selv om NRKs evaluering av journalistikken som ble begått i deres kanaler og NRKs rolle som arbeidsgiver etter 22. juli ikke ennå er klar, er det punkter der Bjerkaas tar selvkritikk.

Blant annet brakte NRK bilder fra regjeringskvartalet dagen etter angrepet som han mener de ikke skulle kringkastet. Bjerkaas innrømmer også at NRK var tidlig på banen med å spekulere i om Al-Qaida kunne stå bak udåden.

– I forkant av en radiosending var våre medarbeidere veldig på dette sporet, og det førte til at forskerne som skulle delta i programmet følte at de ble påvirket. Det tar vi selvkritikk på.

Selve debatten i fjernsynet om Al-Qaida kunne stå bak, mener Bjerkaas at det må være rom for.


Powered by Labrador CMS