Kyrre Nakkim har fått ny jobb som redaktør for avdelingen Nyhetsprogram.

NRK skal faktasjekke politikere under valgkampen i programmet «Detektor»

Har kjøpt rettigheter til å lage Danmarks Radios program med samme navn. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Allerede nå har NRK startet arbeidet med å forberede programmet som skal sendes på TV under valgkampen. Kanalen har kjøpt opsjonen til å lage en egen versjon av programmet «Detektor», som allerede går på Danmarks Radio. 

Kyrre Nakkim, som inntil nylig var debattredaktør, ble under NRKs omorganisering flyttet til stillingen som redaktør for avdelingen Nyhetsprogram.

Han forteller Journalisten at han har snust på programmet i tre år, men kjøpte ikke opsjonen før for halvannet år siden. Og nå blir altså programmet en realitet på NRK.

Om programmet vil fortsette å sendes etter valget er over, er ikke umulig. Nakkim forteller at valgkampen er en fin tid å teste konseptet på, så skal de evaluere etterpå.

Bakgrunn: NRK lager eget faktasjekk-konsept med Fredrik Solvang

Gjøre debatten bedre 

Programmet skal ledes av Dagsnytt 18s Fredrik Solvang. I tillegg til Solvang skal 4-5 journalister fra redaksjonen jobbe med konseptet. NRK vil også hente folk utenfra. 

Journalistene vil i programmet se på faktaene politikerne legger fram. Slagordet er «Politikerne har rett til egne meninger, men ikke egne fakta». Nakkim presiserer at ingen skal henges ut, men de skal ta publikum med på reisen for å se om utsagnet eventuelt kan få et annet utfall.

– Det er en måte å lage journalistikk på, og vi skal ta publikum med hele veien. Jeg tror ikke folk vil oppleve det som tørt. Det er en spennende journalistisk metode, sier han. 

Nakkim tror at faktasjekk-programmet vil bidra til å gjøre debatten bedre. Han forklarer at det i debatter ofte hevdes noe uten at premissene er klare, og han tror faktasjekk-programmet vil bidra til å rydde opp i dette.

Se et utdrag av den danske versjonen i videoen under:

Har du fått med deg samarbeidet om Faktisk.no? Les mer om det her

Powered by Labrador CMS