Valgkveldens voktere

FOTOREPORTASJE: Journalistene løper, fotografene skubber og kommentatorene observerer fra sidelinjen. Se Journalistens fotoreportasje fra valgkvelden!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Julaften for journalister», var det en som kalte valgkvelden. Det går slag i slag gjennom hele kvelden, og deler av natta. Og vi er mange på jobb. Mer enn 160 mediefolk var akkreditert til Stortinget. Gjennom regnbygene i Oslo løp Journalisten mellom noen utvalgte steder for å se hvordan valgkveldens voktere jobbet. 

21.01: Høyres valgvake på Radisson Blu Scandinavia: 
 

Øyeblikket da Torbjørn Røe Isaksen får den første valgdagsmålingen på Høyres valgvake kl. 21.00.


Spenningen ligger i lufta. Fra et hjørne sender Expressen TV live: Dette kommer til å bli så jevnt at vi trenger målkamera for å avgjøre resultatet, spår svensken. Plutselig går det et gisp gjennom lokalet. Fotografene og TV-kamerane forflytter seg i retning kunnskapsministeren. Fra storskjermen kommer første valgdagsmåling – borgerlig flertall! Torbjørn Røe Isaksen jubler.
 

Så snart den første valgdagsmålingen tikket inn på Høyres valgvake, stilte VGs politiske redaktør Hanne Skartveit seg opp for å skrive. 

 

Helse-og omsorgsminister Bent Høie kommenterer de første målingen, som peker i retning fire nye år for Solberg-regjeringen. 


Hver og en av Høyres regjeringmedlemmer stilte seg til disposisjon for journalister som ville ha kommentarer. Så, kjapt inn på presserommet, eller bort til et hjørne og sende bilder, redigere innslag, skrive saken. 
 

På presserommet på Høyres valgvake hersker det dyp konsentrasjon blant journalister og fotografer. VGs politiske reporter Alf Bjarne Johnsen foran.

 

Dagbladet-fotograf Hans Arne Vedlog kikker gjennom bildene sine fra en uforstyrret plass i sofaen på Radisson-hotellet.

 

Rundt 165 pressemedarbeidere har akkreditert seg til Høyres valgvake. Pressekontaktene fra Høyre forsøker å få oversikt over listene. 


21.54: Eidsvolls Plass: 

På vei gjennom byen snubler vi over valgboden til Dagbladet på Eidsvolls plass. Stemningen er god, praten går livlig. Utenfor pøser regnet ned, og kun et par forbipasserende står trygt under paraplyer og følger med på NRKs direktesending på storskjermen.
 

Fra venstre Beate Nossum, Sigurd Grytten, Marie Simonsen, Martine Aurdal og Linn Kongsli Hillestad i Dagbladet diksuterer livlig snaue to timer før valgresultatet er klart.

 

Utenfor Stortinget på Karl Johan står en ensom kameramann fra NRK i ly for regnet ved traileren.


22.20: TV2: 
 

TV 2s tallknusere Kjetil Løset og Terje Sørensen jobber intenst når tallene tikker inn fra landets kriker og kroker. 


Inne i TV2s lokaler på Karl Johan er det tørt, og et behersket kaos. TV-skjermene lyser mot deg. En skjerm har frosset Jonas Gahr Støre som viser en optimistisk tommel opp. Det må ha vært gammelt. Blikkene til de som jobber veksler mellom å være rettet mot TV-skjermene og smarttelefonene. Noen spiser påsmurte rundstykker med roastbeef. 
 

Hos TV 2 er det straks klart for at Cathrine Eide skal live og kommenterer twitter-meldinger med valg-kommentarer. 

 

I sminken i TV2 takker Rødts Bjørnar Moxnes velgerne for at de får en historisk plass på Stortinget.


Døren inn til valgstudio er lukket. Dit slipper vi ikke inn. Men politisk kommentator Aslak Eriksrud slipper ut, og han sitter konsentrert i enden av gangen. Et øyeblikks pause. 
 

Kommentator Aslak Eriksrud i TV2 tar en pust i bakken mellom sendingene. 


I en annen del av bygget ligger regirommet. Veggene er dekorert med skjermer. – Når får vi inn SV og Audun Lysbakken? VGTV er først, TVs reporter må vente. – Nå er Lysbakken klar, Lysbakken skal på om ni sekunder!
– Vi trenger snart en pause, sier to av produsentene.
 

I regien i TV2 koordineres live sendinger fra alle valgvakene.


23.53: Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus, Youngstorget: 

– Uansett hvor dette ender, så skal vi videre fremover, sa Jonas Gahr Støre i takketalen, til jubel fra Arbeiderparti-velgerne på Folkets Hus. Nederlaget er et faktum. Gahr Støre må videre. Men fotografer, TV-kamerar og journalister vil det annerledes. Vaktene må dytte dem unna og bane vei for han som de har kåret til valgets taper. På siden smetter kommentatorene seg forbi, de skal også videre. 
 

Jonas Gahr Støre har holdt takketale på Arbeiderpartiets valgvake. På vei ut av Folkets Hus overfalles han av pressen.

 

Pressen blir dyttet bort i kaoset som oppstår når Gahr Støre forlater Folkets Hus etter et historisk dårlig valg for Arbeiderpartiet.


00.32: Stortinget:

Ved trappen opp til vandrehallen står fotografene. Hverken vinnerne eller taperne slipper ubemerket forbi. Vi jager i flokk, på jakt etter det unike. Når statsminister Erna Solberg ankommer, blir det kaos. – Nå snakker jeg med Mads, sier hun strengt til reporterne som prøver å presse seg inn i samtalen med VGTV.
 

Fotografer og reportere flokker seg rundt statsminister Erna Solberg når hun ankommer Stortinget for å delta på partilederdebatten ved midnatt.

 

Kabelkaos på VGTVs videoreporter. Du skulle bare visst hvor mye jeg dro rundt på for noen år siden, sier hun. 


00.53: Eidsvolls Plass, igjen:

Pøsregn har blitt til duskregn. Flere folk har samlet seg foran NRKs storskjerm for å se partilederdebatten. Om to år er det på’n igjen.
 

Utenfor Stortinget står folk i regnet og ser på NRKs storskjerm med partilederdebatten.

 

Powered by Labrador CMS