Journalist blant mange drepte i Nicaragua

Flere andre journalister skal ha blitt angrepet, pågrepet og fratatt utstyr.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Nicaragua skal 24 mennesker ha mistet livet i store protester.

Demonstrasjonene omtales som de største siden Daniel Ortega ble president for elleve år siden og ble utløst av misnøye med regjeringens forslag om pensjonsreformer som ville føre til kutt i pensjon og trygd.

Journalist drept

Journalisten Miguel Angel Gahona ble drept av en antatt skarpskytter mens han filmet et sammenstøt mellom demonstranter og politi i byen Bluefields lørdag. Ifølge flere medier skal han ha livestreamet protestene da han ble skutt, skriver VG.

– Vi har grunn til å tro at en snikskytter fyrte av skuddet. Det var ikke unge folk som gjorde det. De eneste som var bevæpnet, var politiet og opprørspoliti, sier journalistens kollega Ileana Lacayo til fjernsynsstasjonen Canal 15.

– Nicaraguas regjering må la journalister fritt få gjøre jobben sin, heter det i kunngjøringen fra amerikansk UD.

Utstyr beslaglagt

Flere andre journalister skal ha blitt angrepet, midlertidig pågrepet og fått utstyr beslaglagt. Torsdag ble fire uavhengige fjernsynsstasjoner tatt av luften. Tre av dem fikk senere grønt lys, men den fjerde er fortsatt stengt.

I et forsøk på å roe ned protestene, tok Ortega lørdag til orde for å møte aktører fra privat sektor, men utspillet har så langt blitt avvist.

Ortega mener protestene er støttet av amerikanskfinansierte organisasjoner for «å spre terror og usikkerhet».

Søndag trakk Ortega i en TV-tale tilbake forslaget om en omstridt pensjonsreform, åpenbart i et forsøk på å roe gemyttene.

Fordømmer volden

Demonstrasjonene startet i hovedstaden Managua, men spredte seg kort tid etter til byer som Bluefields og Leon. Demonstrantene ble møtt med store politistyrker og motdemonstranter fra Sandinistpartiets ungdomsfløy, som forsvarer regjeringens politikk.

– Vi fordømmer volden og den overdrevne maktbruken fra politiet og andre, mot sivile som utøver sin grunnlovsfestede rett til ytrings- og forsamlingsfrihet, heter det i en kunngjøring fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Powered by Labrador CMS