- Hundeeieren var en sofatype og hadde en typisk sofahund, forteller fotografen. Foto: Krister Sørbø

– Det er vanskeligere å få et godt portrett av en person enn en hund

Krister Sørbøs bilder av hunder og eiere som ligner er nominert i en av verdens største fotokonkurranser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Blant 129 338 bilder fra hele verden, har portrettene til Krister Sørbø av hunder og eierne deres blitt plukket ut til å gå videre i fotokonkurransen Sony World Photography Awards. Bildene, som var på trykk i VG Helg i fjor sommer, kjemper om den gjeveste prisen, Photographer of the Year, og første-, andre- eller tredjepris i portrettkategorien.

– Det er gøy å komme videre blant såpass mange innsendte bilder, så får vi se hva det ender i, sier Sørbø til Journalisten. Ideen til bildeserien ble utviklet i samarbeid med bildesjef Espen Rasmussen, etter en periode med mye mørkt og tungt stoff i VG Helg.

– Vi ville gjøre noe som var gøy og annerledes, sier frilansfotografen.

Lett å få folk til å stille

Sørbø satte seg på flyet til Bergen og hundeutstilling. Målet var å finne hundeiere og hunder som lignet på hverandre. Før han dro, var fotografen skeptisk til om han kom til å lykkes.

– Jeg har flere ganger møtt andre hundeiere ute på tur som sier at hunden min og jeg ligner på hverandre. Men jeg tenkte at det var «far fetch» å få dette til å klaffe, forteller han.

Men det tok ikke mange minuttene på hundeutstilling før Sørbø begynte å oppdage «parene».
 

Ofte var kanskje ikke likheten opplagt, men med riktig positur og blikk ble hund og eier like. Foto: Krister Sørbø


Ved siden av Norsk Kennel Klubb (NKK) satte han opp sin egen stand. Med fotobakgrunn, en softboks, reflektor og kamera. Å få hundeiere til å stille opp, var ikke vanskelig. De fleste hadde nok hørt før at de lignet på hunden sin.

– Hundemiljøet med utstilling og agility er dedikert, eierne lever og ånder for bikkjene sine. De syntes det var gøy å bli fotografert.

Sørbø fant fort ut at måten å gjøre det på var å fotografere hunden først. Han stilte den opp foran bakgrunnen, posituren skulle være riktig, blikket helst i kamera. Men uansett hvor godt dressert en hund er, er det utfordrende å få den til å sitte stille med hundrevis av andre hunder som går forbi og bjeffer. Etter en rask kikk på bildene bakpå kamera, kunne Sørbø velge de beste. Så var det om å gjøre å få eieren til å ha samme positur, blikkvinkel og hår.

På forhånd hadde han bestemt seg for at han ville gjøre det uten styling og effekter. Bildeserien skulle være dokumentarisk. Mange av eierne hadde pyntet seg opp selv, fordi de skulle vise seg frem for dommerne sammen med hundene sine. Å få frem håret var viktig, og det å få til en naturlig «look».

Tillit med go’ biter

Hva som gjør at så mange eiere ligner på hundene sine, har frilansfotografen ikke et klart svar på.

– Kanskje skyldes det at vi har gått og sett oss selv i speilet i 10 til 20 år, før vi kjøper en hund. Også liker underbevisstheten det man ser. Kanskje ligger det noe der? De fleste velger jo hund etter utseende eller aktivitetsnivå. Eieren med skjegg (se oppslagsbilde red.anm.) hadde en sofahund, og var en sofatype selv. Ellers sies det jo at kjærestepar blir mer og mer like med årene. Mange har hatt disse hundene i 20 år, så kanskje er det noe i det? 
 

Samme positur, blikkvinkel og lys. Sørbø var overrasket over hvor lett det var å finne eiere og hunder som lignet. Foto: Krister Sørbø


– Å få et godt portrett handler ofte om å oppnå tillit hos den man fotograferer. Hvordan oppnår man tillit hos en hund?

– He he. Med godbiter. Også hjelper det jo at eieren står bak eller ved siden av og roper navnet på hunden. Men det er ikke mange sekundene den står stille.

– Er det enklest å portrettere hunder eller mennesker?

– Det kommer an på mennesket. Men det er vanskeligere å få et veldig godt portrett av en person enn en hund. Hundene var veldig greie å ha med å gjøre. Kanskje jeg har spesielt godt hundetekke? Den erfarne magasinfotografen opplever av og til at mennesker som ikke er vant til å bli fotografert, stivner foran kamera. De vet ikke hva de skal gjøre. Da var det greit at hundeierne hadde en håndfast oppgave – de skulle etterligne hundene sine.

Dagen før reportasjen skulle tegnes ut, fikk Sørbø ideen om å ta et selvportrett sammen med sin egen hund, etnahunden Enzo. Å eksponere seg selv er ikke det fotografen liker best, men han synes bildet ble morsomt.

– Fargen på skjegget mitt gjør jo at jeg på en måte ligner på hunden min. Men jeg har ikke like utstående ører da, mener han.
 

Fotograf Krister Sørbø og hunden Enzo. Foto: Krister Sørbø


Tidligere denne uken skulle han ta et portrett av statsminister Erna Solberg. Det første hun sier når han kommer, er at nå skulle hun hatt med en hund som lignet henne.

– Hun syntes prosjektet var veldig morsomt og fint. Det var selvsagt hyggelig å få kompliment av Erna, sier Sørbø.

Nå leker han med tanken om å fortsette prosjektet, og kanskje lage en bok. Om bildene når helt til topps i Sony World Photography Awards blir kunngjort på en gallaseremoni i London 19. april. 

(Andrea Gjestvang vant Sony World Photographer of the Year 2013 red. anm.)

Powered by Labrador CMS