Nå skal Torry Pedersen organisere det 'nye' VG. Foto: Kathrine Geard.
Nå skal Torry Pedersen organisere det "nye" VG. Foto: Kathrine Geard.

Nå skal Torry velge sjefer

Det er halvannen måned igjen, men Torry Pedersen ser allerede på den nye ledergruppen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at VGs sjefredaktør gjennom 17 år trekker seg fra stillingen. Samme dag avgjorde styret i mediehuset at papiravisa og VG Multimedia skal fusjoneres, slik Journalisten før helgen indikerte ville skje.

Det innebærer også at VG Multimedias sjefredaktør Espen Egil Hansen og administrerende direktør Jo Christian Oterhals ikke blir stående i sine stillinger når bedriftene fusjoneres samme dag som Torry Pedersen tar over som eneleder for den nye organisasjonen.

– Vi har en person med helt spesielle kvalifikasjoner til en ny tid for VG. Torry er en av de mest visjonære medielederne i Norge, sier styreleder og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.

Les også: Jens Barlands blogg: Arven etter Olufsen: Et viktigere VG.

Hoppe etter …

Ryssdal sa på pressekonferansen i VG-huset at de to selskapene som nå skal fusjoneres begge har en sterk vinnerkultur, og skal man da lykkes med fusjonen må det være med en leder som både er en sterk lederskikkelse og samlende. Det mener Ryssdal Pedersen er.

– Hadde jeg vært skihopper ville jeg ikke hoppet etter mannen som har hoppet i 17 år før meg, men i svevet ser jeg at jeg tar over en veldrevet organisasjon, sa Pedersen til Olufsen.

Pedersen har tidligere stått på barrikadene for atskilt nett og papirorganisasjon, men understreker at de nå ikke har endret oppfatning. Bransjen har derimot endret seg og for å følge disse endringene, må en fusjon til.

– For å få hele huset til å forstå det, er dette en riktig organisasjon for tiden fremover, sa Pedersen.

Utfordringer

Den nye sjefen viste til at VG er størst på papir, nett, mobil og på lesebrett.

– Vi vil ha opplagsutfordringer og vi vil ikke ha løst de digitale inntektsutfordringene før 1. mars, sier Pedersen.

Men det kan være at iPad-tjenesten VG+ koster penger før 1. mars, når Pedersen tar over. I hvert fall nesten-bekreftet Pedersen det da Journalisten spurte direkte.

– Det er høyst sannsynlig, ja. Som du kanskje vet lanserer News Corp. og Murdoch veldig snart tjenesten The Daily. Og Apple ser på betalingsmodellen på denne fra stykkpris til abonnementsordning. Dette vil ha en betydning for oss, og vil avgjøre når vi kommer. Det er klart at vi ikke lanserer en betalingstjeneste i februar, for så å møte en ny modell fra iTunes 6. mars.

Netthuer

Frem til han tar over etter Olufsen, Oterhals og Hansen, vil Pedersen se på ledergruppen i det nye selskapet. Så langt har han ikke en modell klar, men den nye VG-redaktøren vil benytte tiden fram til lederskiftet til å snakke med alle som i dag har lederstillinger for å høre hva de tenker.

Journalisten ville vite om digitalkompetanse vil bli vektlagt fremfor papirkompetanse i det nye selskapet.

– Vi skal ikke kaste vrak på verken papir- eller digitalkompetansen i VG. Vi kommer til å trenge begge deler i lang tid fremover, svarte Pedersen kontant.

Espen Egil Hansen har tidligere fungert som nyhetsredaktør under Pedersen i VG Nett. Han har arbeidet ti år i begge de to VG-selskapene og nesten to år nå som nettavisens ansvarlige redaktør. Det kan være naturlig å tenke seg at Hansen får en sentral stilling i den nye lederkabalen.

Twitter

Bernt Olufsen fortalte de oppmøtte journalistene at han har brukt nesten ett år til å grunne på om han skal trekke seg. På et tidspunkt sa han også til styreleder Ryssdal at han ville trekke seg når det foreligger en konklusjon om den nye organiseringen.

Nå skal han arbeidet med et redaktørforum for Schibsteds mange redaktører, og Schibsted Journalism Awards.

– Det høres ut som om du får en kjedelig jobb uten det daglige nyhetstrykket i VG.

–Jeg tror det blir spennende og en lettelse å ikke ha VGs forside pustende i nakken hver kveld.

– Men hva skal du gjøre da?

– Jeg har en twitter-profil hvor det står runner, fotballfanatiker og kokk. Det gir vel et hint.

– Så du kommer til å tvitre nå da?

– Ja, kanskje det.

Powered by Labrador CMS