Ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg og styreleder Helje Solberg i Faktisk. Foto: Angelica Hagen

Dagbladet, VG og NRK går sammen om Faktisk.no som egen faktasjekkredaksjon

NRK venter på klarsignal fra eieren til å gå inn på eiersiden i det nye selskapet hvor Dagbladets Kristoffer Egeberg blir ansvarlig redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter NRK, Dagbladet og VG tirsdag ettermiddag.

Tidligere tirsdag ble det kjent at de tre mediene innkalte til en pressekonferanse om et nytt samarbeid. Som Journalisten skrev tidligere tirsdag, dreier samarbeidet seg om et nettsted for faktasjekk av påstander. 

Starter opp i mai

Nettstedet det dreier seg om er Faktisk.no. Satsingen er også på Facebook. Det er ni personer som har jobbet med prosjeket. Stillingen som faktasjekker vil lyses ut. Om det er snakk om en fast stilling eller prosjektstilling er ikke klart. Heller ikke hvor mange årsverk som skal settes inn. De skal nå også finne lokaler til arbeidet. Foreløpig har de jobbet hos Schibsted.

– Vi skal opprette Faktisk, som er en egen uavhengig virsomhet for faktasjekk. Den skal faktasjekke samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet det politiske ordskiftet og også mediene. Det inkluderer VG, Dagbladet og NRK. Vi skal faktasjekke påstander og poster i sosiale medier - særlig de som trender. Men og debatter og kommentarer som får stor oppmerksomhet skal vi faktasjekke. Vi skal også avdekke falske nyheter, sa ansvarlig redaktør, tidligere Dagbladet-journalist, Kristoffer Egeberg under pressekonferansen.

Han er overfor Journalisten klar på at dette kan bli tidkrevende, ressurskrevende og at faktasjekk er komplisert arbeid. For utsagn kommer gjerne i en kontekst og det er ofte vanskelig å slå fast om noe er rett eller galt. Derfor skal faktasjekkerne i Faktisk.no redegjøre for hvordan de har sjekket, og opplyse leserne om arbeidet de gjør. De skal også gi partene de faktasjekker tilsvar.

Nettstedet starter opp før sommeren en gang. Innholdet fra tjenesten skal være fritt tilgjenglig for alle, slik at det kan bli publisert i VG, Dagbladet eller NRK - eller av andre medier for den saks skyld.

Inviterer andre medier med

Også andre medier kan bli med i satsingen. Det sa sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet:

– Vi var nødt til å jobbe stille og rolig med dette, for å få det opp og stå. Prosjektet vil bli realisert denne våren. Det er også åpent for andre aktører til å være med. Vi håper mange andre vil være med, sa Markussen.

Allerde nå har NTB avtalt et møte med Egeberg for å se hva de kan bidra med til faktasjekknettstedet.

På spørsmål om hvordan det blir for konkurrenter å samarbeide om dette, sa sjefredaktør Gard Steiro i VG at det så langt ikke har vært noe problem.

– Vi mener denne oppgaven er så stor og viktig at vi ønsker å samarbeide om det. Alt som publiseres blir fritt tilgjengelig. Og vi har organisert det ryddig, sa Steiro med henvisning til at Egeberg blir ansvarlig redaktør.

8 millioner kroner

NRK skrev tidligere tirsdag at Faktisk etableres som et eget aksjeselskap av VG og Dagbladet. NRKs styre skal vurdere om også allmennkringkasteren skal gå inn på eiersiden.

Prosjektet finansieres av totalt 8 millioner kroner - to millioner kroner hver fra stiftelsene Tinius, Dagblad-stiftelsen og Fritt Ord, samt to millioner kroner fra NRK.

Samtalene om samarbeidet begynte før jul. I en periode satt en prosjektgruppe i arbeidsgiverforeningen Mediebedriftens Landsforenings lokaler og planla oppstarten. Senere har de, som nevnt tidligere, jobbet hos Schibsted.

– Ganske tidlig fant vi ut at dette prosjektet er såpass viktig at vi vil invitere flere med. Da inviterte vi NRK, som umiddelbart tente på å være sammen med oss, sa Egeberg.

Skryt for samarbeid

Egeberg som er tidligere Dagbladet-journalist, har nå blitt ansvarlig redaktør for faktasjekknettstedet og skal jobbe med dette på fulltid. 

– For en traust nyhetsjournalist som er vant til å grave alene, kjenner jeg at det kribler etter å utvikle noe. Så gjenstår det å se om det lykkes, sier han til Journalisten. 

Avtroppende leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag er overrasket over nyheten, og sier det er veldig hyggelig med dette samarbeidet.

– Norsk mediebransje viser igjen evne til samarbeid. Dette kan øke respekten for journalistikken samt avsløre fake news og forsøkt på å undergrave sannheten. Dette er en av de store samtaletemaene for tiden og nyttig tiltak, sier Spence.

Under pressekonferansen skrøt Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde av at NRK samarbeider med kommersielle medieaktører.

Powered by Labrador CMS