Mette Yvonne Larsen forsvarer den voldtektstiltalte mannen i lagmannsretten, slik hun også gjorde i tingretten i oktober.

Tiltalt for voldtekt

Voldtektsdømt TV 2-journalist i retten igjen: – Sjargongen som var tillatt og akseptert blir nå brukt mot meg

Borgarting lagmannsrett har satt av en hel uke til behandlingen av ankesaken som startet i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uken skal ankesaken mot den tidligere TV 2-journalisten som er tiltalt for voldtekt av en kollega behandles i Borgarting lagmannsrett.

Lagmannsretten har satt av en hel uke i retten til behandlingen av saken.

Mandag morgen møtte tiltalte i rettssalen med sin forsvarer Mette Yvonne Larsen. Mannen, som jobbet i TV 2 da den anmeldte hendelsen fant sted, er tiltalt for en såkalt sovevoldtekt av en daværende kvinnelig kollega.

– Jeg opplever at fornærmede ikke forteller sannheten, sa den tiltalte mannen da han inntok vitneboksen.

Handlingen han er tiltalt for omfatter ifølge straffelovens paragraf 292 en minstestraff på tre års fengsel.

I tingretten ble mannen dømt til fire års ubetinget fengsel, i tillegg til å betale 223.000 kroner i oppreisning.

Ba tiltalte bytte plass

Mannen erkjente ikke straffskyld da saken var oppe for Oslo tingrett i oktober. Det gjør han heller ikke i lagmannsretten.

Den anmeldte hendelsen skal ha skjedd i februar 2021, på en fest med flere TV 2-kolleger hjemme hos fornærmede. Som hun beskrev i tingretten, opplevde hun seg selv som veldig full den kvelden, før hun kastet opp og sovnet.

Morgenen etter ble det sikret spor på overgrepsmottaket på legevakten, hvor det ble funnet en DNA-profil som samsvarer med tiltalte.

– Det er helt uomstridt at det var seksuell omgang mellom de to denne natten. Det bekrefter tiltalte, men han mener det har skjedd frivillig, innledet aktor Irlin Irgens.

Borgarting Lagmanssrett 22052023 Aktor Irlin Irgens Foto: Anna Stjern
Aktor Irlin Irgens.

I tingretten ble det besluttet at tiltalte måtte forlate rettssalen under fornærmedes forklaring. Kvinnens bistandsadvokat, Trine Rjukan, hadde ikke sendt inn begjæring om at det samme skulle skje i lagmannsretten, men ba likevel om at tiltalte skulle flytte seg ut av fornærmedes synsfelt.

Etter en diskusjon blant dommerne ble det klart at tiltalte måtte flytte seg til bakerst i rettssalen av hensyn til sakens opplysning.

– Følte meg trygg

– Jeg følte meg veldig trygg i den settingen, for vi var jo hjemme hos meg. Derfor tenkte jeg at det ikke gjorde noe at jeg begynte å føle meg brisen, forklarte fornærmede som ikke husker store deler av den anmeldte kvelden.

Årsaken til at hun følte at noe ikke stemte, var at hun våknet delvis avkledd med fysiske tegn på overgrep morgenen etter. Hun beskriver at hun var i sjokk, at hun var redd og forvirret.

– Kan det tenkes at du gjør ting i beruset tilstand som du ikke ville gjort i edru tilstand, spurte forsvarer Larsen.

– Det vet vi alle – at alkohol generelt påvirker det man gjør. Men det er sjelden at jeg gjør ting i fylla som jeg angrer på, svarte fornærmede.

Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat, Trine Rjukan.

I likhet med i tingretten ble også festkulturen i TV 2 et tema i Borgarting lagmannsrett mandag.

– Jeg vil ikke si at TV 2 viker unna det som er normalen. At det er en usunn festkultur vil jeg kalle en stor overdrivelse, sa fornærmede fra vitneboksen.

Tiltalte vektlegger kulturen

Mandag ettermiddag begynte også tiltalte å forklare seg. I likhet med i tingretten trakk han frem det han beskriver som den «upassende kulturen» i TV 2.

– Det er relevant fordi sjargongen som nå blir forsøkt brukt mot meg, var tillatt og akseptert i den kulturen inntil fornærmede anmeldte meg for voldtekt, sa den gråtkvalte mannen fra vitneboksen.

Når det gjelder februarkvelden i 2021, samsvarer forklaringen til tiltalte og fornærmede et stykke ut. Men i motsetning til fornærmede, opplevde ikke tiltalte henne som overstadig beruset.

– Ingenting fra den kvelden tilsier for meg at hun ikke var med på det, eller at hun ikke husker.

Tiltalte skal forklare seg videre tirsdag morgen.

De neste fire dagene av ankesaken går til bevisføring og forklaring fra de 20 innkalte vitnene, før prosedyrer fredag. Mange TV 2-kolleger er innkalt som vitner. Noen av disse vitnet også i tingretten, mens andre er nye for behandlingen av ankesaken.

I tillegg har retten oppnevnt en sakkyndig i toksikologi, etter begjæring fra tiltaltes forsvarer, som skal forklare seg på onsdag.

***

I Vær varsom-plakatens punkt 4.7 heter det at identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. I løpet av forhandlingene i tingretten ble det et sterkt fokus på et miljø i TV 2, noe vi mener det var relevant å opplyse våre lesere om. Derfor identifiserte Journalisten arbeidsstedet når dommen fra tingretten var klar.

Powered by Labrador CMS