Dagsavisen, Klassekampen og Bergensavisen er blant avisene som mottar mest i pressestøtte.

Støttetaket kan komme tilbake

Produksjonsstøtten opp på samme nivå som i år, men budsjettpartnerne Venstre og KrF forpliktet seg på at ordningen skal gjennomgås. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2 meldte fredag morgen at Kristelig Folkeparti og Venstre har fått gjennom at pressestøtten skal økes med 26,5 millioner kroner mer enn hva som lå inne i forslaget fra regjeringen.

I den opprinnelige tilleggsproposisjonen til statsbudsjett fra finansminister Siv Jensen var pressestøtten redusert med 26 millioner, sammenliknet med inneværende år, til 282 millioner kroner.

Trolig tak

Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn bekrefter i formiddag enigheten overfor Journalisten.

– Pressestøtten var noe av det viktige for oss. Vi har fått gjennomslag for det som var Venstres modell i vårt alternative statsbudsjett. Det er viktig med forutsigbarhet og sikre gode vilkår for å produsere journalistikk, sier Rotevatn.

Men: Budsjettpartnerne har i avtalen forpliktet seg i en merknad om at vilkårene for pressestøtte skal utredes. Blant det som skal vurderes er et tak på pressestøtten.

– Det kommer ikke noe tak nå, men det er noe vi har gått til valg på. I løpet av stortingsperioden må en se for seg framtiden på pressestøtten, sier Rotevatn. 

Venstre ønsker et tak på 30 millioner kroner på produksjonstilskuddet. Et tak på det nivået vil ramme Vårt Land, Dagsavisen, Klassekampen og Bergensavisen som mottar henholdsvis 44, 43, 33 og 31 millioner kroner i produksjonstilskudd i 2013.

Årsaken til at Venstre ikke hadde et tak inne i sitt alternative statsbudsjett var at de mener tiltaket må utredes før det settes ut i livet. 

– Vi vil se på konsekvensene og må ha en grundig prosess.

Slipper kutt

En av de som er lettet over at KrF og Venstre klarte å forhandle opp pressestøtten er ansvarlig redaktør og administrerende direktør Bjørn G. Sæbø i Rogalands Avis (RA). Han har beregnet at de ville tape 1,36 millioner kroner med regjeringens forslag.

Nylig bestemte avisen seg for å gå ned til å bli en tredagersavis, fra dagens situasjon med seks ukentlige utgivelser. Nå slipper RA trolig ytterligere kutt i bemanningen med det første, ut over de tiltakene som allerede er vedtatt.

– Jeg er veldig glad for at nivået ble beholdt. Vi skulle selvsagt hatt en økning som den rødgrønne regjeringen foreslo, men jeg hadde venta at Venstre og KrF fikk gjennom dette kravet og beholdt nivået. Det er og signalene vi har fått underveis, at Venstre og KrF har vært klar over situasjonen til pressestøtteavisene, sier Sæbø.

Han sier det gir et pusterom at de nå slipper å ta kutt på nær halvannen million kroner. 

– Vi har alt gjort store kutt i trykk og distribusjon, så da er det personale det hadde gått på.

– Kunne RA stått i fare for legges ned med kutt?

– Nei, men vi er skviset så det holder. Så det hadde blitt tøft å miste enda mer.

Skryt

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) har jobbet for å få økt pressestøtten fra hva finansminister Siv Jensen foreslo. Han sier at deres jobb har vært å informere om konsekvensene av ulike politiske vedtak.

– Vi var på offisiell høring i familie- og kulturkomiteen og har snakket med enkeltrepresentanter. Det dreier seg om å ha informasjonsutveksling, sier Hetland. 

Han er kjent med at nivået på pressestøtten i 2014 videreføres på 2013-nivå, men understreker at han ikke har hatt kontakt med partene fredag morgen.

– Det må vi si oss tilfreds med det utgangspunktet som vi hadde. Alle har jobbet knallhardt. Vi må gi ros til Venstre og KrF som har oppnådd dette. De to partiene fortjener skryt som har tatt ansvar for å berge produksjonstilskuddet, sier Hetland.

Generalsekretæren håper KrF og Venstre nå har klart å etablere et fastere nivå for pressestøtten. Som kjent varslet Høyre og Fremskrittspartiet i sin regjeringsplattform at pressestøtten over tid skal omlegges og nivået reduseres.

– Vi håpet de ikke skulle ta drastiske kutt før de har gjennomgått konsekvensene. Nå blir det en gjennomgang av mediefeltet. Det er kjempeviktig for oss alle.

Powered by Labrador CMS