Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TØFFE FORHOLD. – Helt på viddene, kunne vært en naturlig kommentar i samiske medier på bakgrunn av følgende meny på NRK tekst-tv tirsdag 4. februar:

Spørsmålet er om urbefolkningen trosser slike mobbeaksjoner og viser seg tøffere enn toget. I pressekretser hersker det derfor spenning om Nordlys-redaktør og flyttsame Hans Kristian Amundsen vil skjerpe avisas kamp for Nord-Norgebanen. Krones kampen med seier kan det jo være en idé å bidra med litt servicejournalistikk rundt togtidene når de tidene kommer.

FEIL MANN, FEIL BILDE. Dagsavisen tok redaksjonelt standpunkt mot krig over hele førstesiden og atskillige sider inne i avisa den 28. januar. I den anledning ble det stilt spørsmål til en rekke kjendiser om de syntes det var riktig å gå til krig mot Irak.

«Nei, ikke nå, men det kan bli det i framtida», svarte forfatter Ragnar Hovland ved siden av et portrett av seg selv – mildt smilende som vanlig. Og alle hans venner og bekjente spurte seg: Hva i all verden har skjedd med det fredeligste mennesket vi kjenner? Som ikke driver det lenger i aggressiv retning enn å banne noe fryktelig i romanene sine?

Ingenting, selvsagt, for det var ikke Ragnar, men tidligere leiesoldat og krigsromanforfatter Henrik Hovland som Dagsavisen hadde intervjuet. Feil mann, feil bilde – som avisa selv oppsummerte i en rettelse dagen etter.

RINGEN SLUTTET. Stavanger Aftenblads Sven Egil Omdal hadde forrige lørdag viet sitt ukentlige «Medieblikk» til et oppgjør med juksejournalistikken. Den tidligere lederen for både NJ og PFU ga raust med ros til Pressens Faglige Utvalg, som har fattet en prinsipputtalelse om klarere skiller mellom redaksjonelt stoff og annonsebilag.

Omdal viser her en beskjedenhet som hittil ikke har vært så lett synlig. For faktisk var det Omdal selv som tok opp denne saken i en kommentar i Stavanger Aftenblad tidlig i fjor høst, der han kritiserte egen avis for en noe frynsete praksis når det gjelder annonsebilag. Da Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold senere tok opp saken til prinsipiell drøfting i PFU, ble Omdals artikkel lagt ved saksdokumentene sammen med et tilsvar fra Aftenbladets politiske redaktør, Tom Hetland.

Det kan derfor synes som om Sven Egil Omdal med sitt siste «Medieblikk» på en litt omstendelig måte gir uttrykk for at han er fornøyd med seg selv.

DROPPET NACHSPIELET. Terje Søviknes, kjent Frp-politiker fra Os, var gjest og innleder på Hell-konferansen for to år siden, og reiste praktisk talt rett fra nachspielet lørdag morgen til det berømte årsmøtet i Hordaland Frp, der anklagene om sex-overgrep ble framsatt. Sist helg var Søviknes på plass på Hell-konferansen igjen, og som sist, skulle han videre til årsmøtet i Hordaland FrP lørdag. Da Journalisten spurte hvordan det føltes å være tilbake, var svaret at han opplevde det som sterkt og veldig spesielt.

– Men jeg dropper nachspielet denne gang, sa han.

SPARKEFEST INGEN SPØK. Siste fredag i januar hadde Radio Nordkapp følgende forhåndsomtale av helgens radioprogram: «Søndag sender NRK P1 en reportasje fra sparkefesten i Honningsvåg. Innslaget blir sendt etter klokken 18 i programmet Helgeslutt. – Jeg beklager at innslaget ikke ble ferdig til sendingen søndag som var, men jeg var så «urven» etter ei helg i Honningsvåg, at jeg klarte ikke å få saken ferdig, sier Guro Bjerk til Nordkappnytt.»

Det er tydeligvis tøft å være på sparkefest i Honningsvåg.

Powered by Labrador CMS