A-pressen blir værende i Komsomolskaja

Konsernsjef Alf Hildrum i A-pressen vil ikke selge seg ut av Komsomolskaja Pravda selv om den nye hovedeieren blir det Putin-lojale gasselskapet Gazprom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gazprom Media har ikke bedt om å få kjøpe A-pressens aksjer i Komsomolskaja. Hildrum kjenner ikke detaljene i de forhandlingene som nå foregår mellom gasselskapets mediedivisjon og Komsomolskajas hovedaksjonær Prof Media.

– Men det har gått rykter om at noe sånt kunne skje.

– Hva synes du om Gazprom som medeier?

– Jeg er kjent med at de bygger opp en stor medieenhet og vil tro at de ønsker å drive selskapet videre på en ordentlig måte.

– Er det problematisk at oppkjøpet anses for å være en del av president Putins økende mediekontroll?

– Pressefrihetens vilkår er forskjellige. I Russland er det først og fremst snakk om selvsensur. Men Komsomolskaja Pravda lever av sin troverdighet. Jeg kjenner redaktøren godt. Han er kompetent og selvstendig og så lenge han fortsetter, kan jeg ikke si at aksjesalget betyr noe fra eller til. Men hvis dette skulle føre til redaktørskifte, vil det dukke opp nye spørsmål, sier Hildrum.

A-pressen eier 25,01 prosent av aksjene i Komsomolskaja, noe som betyr at det norske konsernet har rett til styreplass og negativ kontroll over vedtektsendringer, fusjoner og oppsplittinger. Vedtak om dette trenger tre fjerdedels flertall.

Komsomolskaja Pravda er ikke bare en lønnsom investering for A-pressen, den er som Russlands største tabloidavis også en stor og viktig kunde for A-pressens omfattende trykkerivirksomhet i Russland.

– Komsomolskaja Pravda har et stort potensial. Den er både nasjonal og lokal, siden den kommer ut med forskjellig innhold på forskjellige steder. Og vi har altså ingen planer om å selge oss ut, sier Hildrum.

Powered by Labrador CMS