Redaktør Tor Strand i ABC Nyheter.
Redaktør Tor Strand i ABC Nyheter.

Ser fordeler med epostintervjuet

ABC Nyheters redaktør er ikke bare negativ til skriftlig intervjuform.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er både problemer og fordeler med epostintervjuet. Det kommer an på saken. Man må se an innholdet.

Hurtigere imøtegåelse

Det sier Tor Strand som er redaksjonelt ansvarlig for nettavisen ABC Nyheter. Han er bare delvis enig i kritikken lederen for Journalistlaget reiste mot intervjuformen i forrige uke.

– Du får ofte en hurtigere oppfyllelse av samtidig imøtegåelse eller tilsvar skriftlig. Epost og SMS er mer effektivt, sier Strand.

– Økende bruk

Det var i Klassekampen i forrige uke at leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag (NJ) advarte mot bruk av epostintervjuer med regjeringens politisk ledelse.

– Det er ingen tvil om at omfanget av e-postsvar har økt kraftig på bekostning av reelle intervjuer. Denne utviklingen gjør meg trist fordi det virker hemmende på pressens muligheter til å utføre sitt samfunnsoppdrag, sa han til avisen.

Ifølge tall Klassekampen har hentet inn fra 14 av landets største aviser ble det publisert dobbelt så mange epostintervjuer de siste 12 månedene sammenlignet med den forrige tolvmånedersperioden. Undersøkelsen bygger på tall i Retriever. Det framgår ikke av reportasjen i hvilken grad økningen kan skyldes at nettmediene i økende grad forteller leserne hvordan intervjuet ble foretatt.

Teknologiendring

Strand er enig i kritikken fra Spence når det gjelder kontroversielle saker. Han viser selv til et intervju fra Journalisten i forrige uke som eksempel, der vi spurte sjefredaktøren i Romerikes Blad om kjønnskritikk.

Men begrunnet i begrenset økonomisk og bemanningsmessig kapasitet i redaksjonen, mener ABC Nyheter-redaktøren det også må gå an å gjøre ting skriftlig.

– Vi sendte ut skriftlige spørsmål for 10 år siden også. Det er bare teknologien som har endret seg.

Strand forteller at hans redaksjon forsøker å få muntlige svar. Og lykkes de ikke, skal det oppgis for leserne at svaret er gitt per epost.

– Vi sender forespørsler på epost, som «hva er din kommentar til». Men vi prøver å unngå kritiske ting der.

 

Powered by Labrador CMS