Adnan Syed (i midten) forlater rettslokalet i Baltimore mandag etter at en dommer beordret ham løslatt.

Podkasten «Serial»

Dom mot «Serial»-drapsdømt frafalt

Dommen mot Adnan Syed, som har sittet i fengsel siden 2000 for drap på sin tidligere kjæreste, er frafalt. Syeds sak ble verdenskjent i podkasten «Serial».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dommer Melissa Phinn beordret Adnan Syed løslatt med umiddelbar virkning mandag. Det utløste jubel i den fullsatte rettssalen i Baltimore.

Syed, som nå er 42 år gammel, har siden 2000 sonet en livstidsdom for drap på kjæresten Hae Min Lee i 1999. Lees lik ble funnet nedgravd i februar 1999 i Baltimore. 18-åringen var blitt kvalt.

Syed har hele tiden sagt at han er uskyldig, men alle ankene hans var blitt avvist, inkludert da USAs høyesterett avviste muligheten for ny høring i 2019.

Men påtalemyndigheten i Baltimore kom med en overraskende vending i forrige uke ved å be domstolen om å frafalle dommen mot Syed, i påvente av at det gjennomføres ytterligere etterforskning.

Det foreligger ny informasjon om to alternative mistenkte, samt nye opplysninger om upålitelige mobildata som ble brukt til å domfelle Syed, påpekte påtalemyndigheten. Videre venter påtalemyndigheten på resultater fra nye DNA-prøver på Lees klær.

Påtalemyndigheten i Baltimore har nå 30 dager på seg til enten å legge fram nye siktelser mot Syed, eller å skrinlegge saken.

Syeds sak var tema i podkasten «Serial». Serien på pekte flere svakheter i rettsprosessen, samt problemer med tidslinjen som ble presentert. «Serial» ble en internasjonal braksuksess og banet veien for flere såkalte true crime-serier, som tar opp krimsaker fra virkeligheten.

Powered by Labrador CMS