Retriver har analysert hvilke artikler om rasisme som skaper mest engasjement på Facebook. NRK topper lista, men Resett har flest artikler med på topp 10.

Aftenposten skriver mest om rasisme, men Resett skaper mest engasjement

Høyt engasjement sier ikke nødvendigvis noe om artikkelens kvalitet, svarer Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens Aftenposten har publisert flest rasisme-saker etter drapet på George Floyd, knuser det alternative nettstedet Resett avisen målt i engasjement på Facebook.

Dette kommer fram i analysen Retriver har gjort for Fritt Ord. Resultatene ble presentert som en rapport på et Fritt Ord-seminar tidligere i dag.

– Blant de nyhetssakene som har fått flest kommentarer, likerklikk og delinger på Facebook, er ikke Aftenposten på listen i det hele tatt. Det er derimot Resett, med hele fire av de ti nyhetssakene som blir mest likt, delt og kommentert, sier Malene Augestad, medieanalytiker Retriever.

Hun presenterte rapporten samme med assisterende analysesjef Ane Kathrine Strand på dagens seminar.

I Aftenposten har man et avslappet forhold til at avisen ikke er representert på Retriver-oversikten.

– I polariserte debatter er det relativt enkelt å utløse umiddelbare reaksjoner på Facebook gjennom måten man poster et innlegg på, forklarer Jostein Ihlebæk, fungerende utviklingsredaktør i Aftenposten.

Les hele svaret fra Aftenposten lenger ned i artikkelen.

NRK debatt-artikkel på topp

Rapporten slår fast at brorparten av det redaksjonelle stoffet i målingen er kommentarstoff, ikke redaksjonelle saker. Leserinnlegg og debatt preger i svært stor grad den redaksjonelle dekningen.

En slik artikkel fra NRK topper da også listen over saker som har engasjert mest på Facebook, nemlig en person med doktorgrad i tverrfaglige kulturstudier – Robert Nyheim-Jomisko, som deler egne erfaringer.

«Første gang jeg ble plassert i baksetet av en politibil var jeg ni år. Jeg var sammen med min to år yngre bror», skrev Nyheim-Jomisko 5. juni 2020.

Innlegget er det mest engasjerende innlegget i materialet fra Retriever-rapporten, og NRK har også to andre saker på topp ti-listen. Alle er debattinnlegg.

Hvilke nyhetsartikler engasjerer mest? *

Artikkel Tema Kilde Totalt engasjement
Robert Nyheim-JomiskoHverdagsrasismeNRK34597
Per-Willy Amundsen har fått nok av rasismeanklager (...)Påstått rasismeResett25624
Norman MubashirHverdagsrasismeNRK20288
Tusensvis demonstrerte utenfor StortingetDemonstrasjoner og opptøyerVG16294
Rasisime i Norge: Politiet ut mot BastholmStrukturell rasismeDagbladet15331
Per-Willy Amundsen har fått nok: – Pressen fungerer ikke (...)Påstått rasismeResett14413
Når etniske nordmenn opplever rasistisk vold (...)Omvendt rasismeResett14219
Dette innlegget (...) ble slettet av FacebookPåstått rasismeResett12253
Raja vil se eliteseriespillerne knele. (...)StøtteerklæringerVG11545
Siv Jensen, Jon HelgheimStøtteerklæringerNRK10808

Kilde: Retriver. Se lenke til artiklene nederst i saken.

* Listen viser hvilke artikler i kildematerialet som har skapt mest engasjement på Facebook, målt etter antall reaksjoner, kommentarer og delinger. Den tar utgangspunkt i artikler hvor rasisme, George Floyd og/eller Black Lives Matter har høy synlighet.

Polariserende debatter

Resett har mellom 50.000 og 60.000 unike brukere per dag. Aftenposten, som har skrevet flest artikler om tematikken og som har nærmere 500.000 digitale lesere per dag, er ikke på listen, slår rapporten fast.

– For Aftenposten er ikke maksimalt engasjement på Facebook et mål i seg selv. I polariserte debatter er det relativt enkelt å utløse umiddelbare reaksjoner på Facebook gjennom måten man poster et innlegg på. Men høyt engasjement sier ikke nødvendigvis noe om artikkelens kvalitet - eller kvaliteten på engasjementet, skriver utviklingsredaktør Ihlebæk i en e-post til Journalisten.

– I potensielt polariserte debatter moderer vi kommentarfeltene nøye for å sikre at debatten holdes innenfor våre retningslinjer. Vi opplever at det gir en mer opplyst debatt.

Han fortsetter:

– For øvrig legger vi størst kraft i å være en god nyhetsformidler og forklare nyhetene på en opplyst og god måte i Aftenpostens egne kanaler, der mye av den egenproduserte kvalitetsjournalistikken er forbeholdt abonnenter. Det gir nødvendigvis også noe lavere rekkevidde i sosiale medier.

Resett dominerer lista

På andreplass på Retriver-oversikten finner vi en Resett-artikkel hvor tidligere justisminister Per Willy Amundsen anklager NRK og andre tradisjonelle medier for å skape konflikt.

Resetts artikler om rasisme skaper stort engasjement i sosiale medier.

– En såpass marginalisert innfallsvinkel i riks- og regionmediene får tross alt ganske stor spredning i sosiale medier gjennom de alternative mediene, resonnerer Augestad.

De finner at de alternativene mediene har en helt annen innfallsvinkel, og at særlig Resett vinner frem i sosiale medier.

– Disse fire artiklene, alle fra Resett, utfordrer den gjennomgående konsensusen vi finner i mye av omtalen og debatten om rasisme i perioden, sier Augestad.

Skiller seg også tematisk

I rapporten tar Retriever for seg riksaviser, regionaviser og tre kilder de kaller alternative medier, nemlig Resett, Document og Human Rights Service.

Utover Resetts evne til å publisere artikler som skaper engasjement, viser rapporten at de alternative mediene også skiller seg tematisk fra riks- og regionmedia.

Artikler om påstått rasisme er langt mer fremtredende i de alternative mediene enn riks- og regionmedia. Enda større forskjell finner Retriever når det gjelder såkalt omvendt rasisme, hvor minoriteter utsetter majoriteten for rasisme.

– Påstått rasisme og omvendt rasisme skiller seg mest ut. Flere oppslag i alternative medier handler om påstått rasisme enn om støtteerklæringer. Enda flere artikler handler om temaet omvendt rasisme. Dette er ikke tilstedeværende hos riks- eller regionmedia, sier Augestad.

Lenker til mest engasjerende artikler

Listen over mest engasjerte, fra Retriever-rapporten, med lenker:

1. NRK Ytring: Det går i svart

2. Resett intervju: Per Willy Amundsen fått nok

3. NRK debattinnlegg Noman Mubashir: Pakistaner på tå hev

4. VG: Tusenvis demonstrerte utenfor Stortinget

5. Dagbladet, debattinnlegg fra politimann: Ut mot Bastholm

6. Resett: Per Willy Amundsen har fått nok

7. Resett: Kommentar Maria Zähler

8. Resett: Dette innlegget ble slettet av Facebook

9. VG: Raja vil se eliteseriespillerne knele

10. NRK-kronikk fra Frp-topper: Alt er ikke rasisme

Powered by Labrador CMS