Fritt Ord hadde invitert Shazia Majid og Sun Heidi Sæbø til å kommentere funnene i Fritt Ord-rapporten om rasisimedekningen i norske medier.

Savner undersøkende journalistikk om rasisme i Norge. – Kanskje litt for enkelt

Shazia Majid og Sun Heidi Sæbø mener rasismedekningen er mangelfull.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Om media gjorde jobben sin? Nja. Det er bra at man dekket hendelsene, men det er en enkel form for journalistikk og krever ikke mye, sa Morgenbladet-redaktør Sun Heidi Sæbø, da hun debatterte Retrievers oppdragsrapport for Fritt Ord onsdag.

Rapporten slo fast at rasismedekningen tok av i Norge etter drapet på George Floyd i mai. Ifølge rapporten utmerket Aftenposten seg med omfattende dekning, mens Resett bemerket seg blant alternative medier med godt gjennomslag på Facebook med sine artikler.

– Jeg savner en systematisk dekning, slik vi dekker Helse-Norge eller Nav. Det er behov for mer enn enkelthistorier, slik at de får en forankring. Vi trenger mer analysedrevet journalistikk. Det er dit vi skal, sa VG-journalist og forfatter Shazia Majid.

Avstumpet debatt

Klassekampens Yohan Shanmugaratnam ledet debatten, som ble amputert i form, da korona-situasjonen tilsa at kun én person kunne være på podiet om gangen.

Sæbø og Majid var til stede for å kommentere rapporten.

Sæbø mente mer inngående reportasjer og undersøkende journalistikk bør følge dekningen som har vært.

– Nyhetsbildet løper av gårde, og dekningen hjemmefra var preget av meningsbærende innhold fra avisens kommentatorer eller innlegg fra privatpersoner. Kanskje gjør vi det litt enkelt for oss hvis vi lar det være dekningen av noe så viktig, sa Sæbø.

Særlig var hun overrasket over at diskriminering i arbeidslivet bare sto for 2 prosent av dekningen.

– Artiklene hadde kanskje fortjent nærmere undersøkelser enn å la enkeltpersoner komme med sine beretninger. Jeg er usikker på om disse gir sikker innsikt og viten. Uten det kan Resett nettopp si at de ha har snakket med andre som har andre oppfatninger. Her mener jeg vi har en jobb å gjøre, sa Sun Heidi Sæbø.

– Mangel på god statistikk

Shazia Majid berømmet mediene for å ha fulgt opp den amerikanske debatten, særlig ettersom innvandrermiljøene tradisjonelt har lav tillit til media.

Men som Sæbø kritiserte hun manglende oppfølging.

– Jeg savner en presse som er proaktiv og initierer dekning. Denne var utløst av hendelser. Her kan det gjøres mer. Vi så at meningsbærende journalist er drivende, i mangel på god statistikk og gode kartlegginger, sa Majid.

Hun var samtidig glad for at debatten ga rom og åpnet for mange nye stemmer.

– Det er viktig at privatpersoner kommer frem og forteller. Det er utrolig viktig, og her sviktet ikke pressen, sier Majid.

Powered by Labrador CMS