Forsidene på Aftenposten, VG og Dagbladet torsdag 7. januar.
Forsidene på Aftenposten, VG og Dagbladet torsdag 7. januar.

VG rakk å kaste om fronten, mens Dagbladet og Aftenposten gikk glipp av Kongress-stormingen på papir

Passerte midnatt før alle sidene var sendt til trykk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De dramatiske hendelsene i USAs hovedstad onsdag kveld 6. januar ble dekket i direktesendinger hos både tv-kanaler og nettaviser utover kvelden og natta.

Men hos to av landets største aviser er hendelsene ikke å spore på papirutgavenes forsider torsdag 7. januar.

Der VG fikk på plass bilde fra opptøyene og henvisning til «Hat og kaos» på forsiden, var forsiden hos både Aftenposten og Dagbladet viet koronavaksinering.

Dagbladets forside har et bilde av Trump med sitatet «- Biden må sende Trump blomster», men dette henviser til en kommentar om demokratenes seier i spesialvalget i Georgia.

De voldsomme scenene utenfor - og inne i - kongressbygningen i Washington D.C. tok til rundt klokka 19.30 norsk tid onsdag kveld. NTB sendte første melding om at «hundrevis av personer har brutt barrikader» klokka 19.38.

Den dramatiske utviklingen i at demonstranter faktisk tok seg inn i bygningen, meldte NTB om klokka 20.17.

Var gått i trykken

Både for Dagbladet og Aftenposten kom kveldens hendelser rett og slett for sent til at det var mulig å endre i papirutgaven.

Det forteller nyhetsredaktørene i henholdsvis Aftenposten og Dagbladet, Tone Tveøy Strøm-Gundersen og Frode Hansen til Journalisten.

– USA var ikke på front av den naturlige årsak at avisa var gått i trykken, slik situasjonen var for de aller fleste aviser i Norge, skriver Hansen i en sms.

– Når er papirdeadline for Dagbladet, og når er eventuelt aller siste frist for å gjøre endringer eller kaste om på fronten, i tilfeller som dette?

– Vi har ikke mulighet til å gjøre omtak så seint på kvelden uten planlegging i forkant. Vi hadde naturligvis bred dekning av dramaet på nett minutt for minutt hele natta, skriver Hansen.

Strøm-Gundersen i Aftenposten sier det å ikke ha gårdagens viktigste nyhetshendelse i papiravisa er en del av det å ha tidlig deadline, som i Aftenposten er klokka 19.30.

– Sånn er det jo. Det er vi klar over, men på aftenposten.no brukte vi jo store ressurser i går kveld, på å dekke det som skjedde fortløpende i tekst, bilder og video. I tillegg hadde vi ganske raskt ute kommentar og analyse, sier hun.

– Men likevel, hvordan føles det å ikke ha noe om denne store hendelsen i papiravisa?

– Det er egentlig ikke noe vi bruker så mye tid på. Vi er vant til det, og det handler også om å ha et annet type tilbud i papiravisa. Jeg mener vi har en god dekning av USA der i dag, selv om den ikke er oppdatert med det som skjedde i går kveld.

Strøm-Gundersen sier det ikke er aktuelt for Aftenposten å flytte deadline til senere på kvelden.

– Det handler også om at leservanene går i retning av det digitale.

Droppet korona-oppslag

– Da vi så hvordan det utspilte seg, var det ikke et spørsmål en gang, sier Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, om valget om å «kaste om» på fronten på dagens papiravis.

Tidligere på dagen hadde de laget klar en forside med en korona-sak som oppslag. De fleste sidene i avisa er også planlagt tidlig på dagen. Klokka 22 snudde de, og laget en ny front med tittelen «Hat og kaos». De hadde også seks sider med stoff fra opptøyene.

VG har i motsetning til mange andre aviser, fortsatt ganske sein deadline på papiravisa. Deadline på ukedager er midnatt, og Håndlykken opplyser at alle sider var sendt til trykkeriet klokka 00.04.

– Vi er nyhetsavisa VG, det forplikter jo, så på en historisk dag som dette, er det godt å se at papiravisa har muskler til å slå om år det skjer store begivenheter, sier hun til Journalisten, og legger til:

– Store nyhetssaker skal trumfe alt i alle ledd i VG. Det er viktig å gi et godt tilbud til papirleserne og ikke framstå utdatert, som man kan si at enkelte andre gjør i dag.

Denne artikkelen er redigert etter publisering: Det sto først at VG hadde sendt en front til trykkeriet tidligere på dagen. Det stemte ikke, de hadde kun gjort den klar internt.

Artikkelen er også oppdatert med kommentarer fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gunderen i Aftenposten.

Powered by Labrador CMS