VG-redaktør Gard Steiro får lørdag kveld beskjed fra sin søsteravis Aftenposten om at saken også bør få konsekvenser for ham. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Aftenposten på lederplass: Steiro må ta ansvar selv

Hard kritikk fra søsteravis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Forutsatt at det som nå er kjent, er dekkende, har Verdens Gang sviktet i den såkalte dansevideo-saken: Reporter Lars Joakim Skarvøy brukte et sitat kvinnen som danset med Trond Giske ikke vedstår seg til å legitimere et oppslag.

Dette er alvorlig nok. Langt alvorligere er avisens håndtering av saken i den måneden som har gått etter publiseringen av den første saken», skriver Aftenposten i en lederartikkel som ble publisert lørdag kveld.

Både VG og Aftenposten eies av Schibsted Media Group, og holder til i samme bygg i Oslo.

Aftenposten peker videre på at det er ansvarlig redaktør som har ansvaret for all publisering, men at vedkommende i større mediehus sjelden er direkte involvert i enkeltsaker før publisering. I de tilfellene hvor redaktøren selv involverer, gir dette et ekstra ansvar:

«Da blir ansvaret enda større, blant annet fordi toppsjefens deltagelse gjør det vanskeligere for underordnede å protestere mot gale vurderinger.»

Siden VG-redaktør Gard Steiro selv direkte avgjorde at den aktuelle saken om Trond Giske skulle publiseres, må det også få konsekvenser for ham, konkluderer Aftenposten.

«VG har iverksatt en gransking av saken og lover at rapporten blir offentliggjort. Det er bra.

Granskingen må være grundig og ærlig, og også omfatte de andre feilene i saken som først ble publisert. Den kan bringe frem fakta som ikke er kjent, men slik bildet er før rapporten foreligger, bør saken få konsekvenser også for sjefredaktør Steiro.»

Til NRK skriver VG-styreleder Torry Pedersen i en SMS:

«Våre redaktører har full redaksjonell frihet, og jeg har derfor prinsipielt aldri noen oppfatning om våre avisers meninger. Når det gjelder saken VG har begått feil i, er det slik at det nå arbeides med å ferdigstille en rapport om hele saksforløpet som vil bli offentliggjort.»

Powered by Labrador CMS