VGs dekning av «dansevideoen» fra Bar Vulkan i Oslo kritiseres fra flere hold. Nå har VG fjernet et omstridt sitat fra kvinnen på videoen. Foto: Skjermdump

VG endret beskrivelsen av dansevideoen uten å opplyse om det

– Kunne med fordel ha markert endringen, sier nyhetsredaktør. I dag fjernet de også omstridt sitat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 21. mars, i etterkant av en kritisk TV 2-artikkel, har VG valgt å gjøre endringer i nettsaken avisa publiserte for nøyaktig én måned siden.

Det eneste sitatet VG trykket fra kvinnen som danset med Trond Giske på en bar i Oslo noen dager tidligere, har blitt fjernet i teksten.

Ved publisering i februar sto sitatet slik:

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.

Via arkiverte versjoner av nettartikkelen blir det også synlig at VGs egen beskrivelse av «dansevideoen» har blitt endret, dette uten å gjøre leseren oppmerksom på det.

– Manuset er endret

Dagens sitatfjerning markeres med en forklaring fra VG:

NB! Etter publisering av denne saken har kvinnen som ble filmet sagt til TV 2 at hun ikke har følt seg godt ivaretatt av VG. Hun sier situasjonen på Vulkan hele tiden var uproblematisk for henne, og hun ønsket ikke at videoen skulle bli spredd eller varslet om. VG har beklaget overfor kvinnen, og manuset er endret slik at sitatet fra henne ikke lenger er med. Denne endringen ble gjort 21. mars 2019.

Artikkelen fra februar har fått flere oppdateringer etter første publisering, og siste oppdatering er altså fra torsdag 21. mars kl 10:28.

Fjernet setning fra videobeskrivelsen

Også VGs egen beskrivelse av hva man kan se på dansevideoen, som ved publisering ikke ble delt av verken VG eller andre medier, har endret seg siden 21. februar.

I den tidligst tilgjengelige arkiverte versjonen av artikkelen står det å lese:

«VG har sett den aktuelle videoen. Den viser at Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser. Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske.»

I løpet av måneden som har gått siden første publisering, har den siste setningen i beskrivelsen falt bort. Denne endringen er ikke markert noe sted i artikkelen slik den framstår i dag.

– Han som bøyer seg unna

Slik har kvinnen selv kommentert hva man kan se på videoen overfor TV 2:

– Det var vi som bød opp til en spøk, og jeg var helt avslappet rundt det som skjedde. Du ser at vi står ganske krokrygget og danser. Det er jo først og fremst han som bøyer seg vekk, sier Sofie.

De arkiverte versjonene viser at setningen om at «kvinnen bøyer seg unna» forsvant fra teksten mellom 23. februar og 6. mars.

Nyhetsredaktør: – Kunne med fordel ha markert endring

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG svarer Journalistens spørsmål om endringer i artikkelen, og opplyser at beskrivelsen ble endret samtidig som VG publiserte en beklagelse 27. februar.

– Da vi innså at vi hadde gjort en feil i saken, beklaget vi med en tydelig henvisning på fronten av VG og vi la inn en lenke i saken. Vi endret også da den feilaktige beskrivelsen av videoen i det opprinnelige manuset. Samtidig startet vi en gjennomgang internt for å finne ut av hva som har gått feil i saken. De undersøkelsene fortsetter, skriver Håndlykken, og videre:

– Etter TV 2 sin sak og at kvinnen åpent forteller at sitatet hun gir til VG ikke er hennes opplevelse av situasjonen, mener vi det eneste rette er å fjerne sitatet. Dette kommer i tillegg til at vi har beklaget hele saken. Vi er oppriktig lei oss for at hun har havnet i denne situasjonen, og for opplevelsen hun har hatt med VG.

– Men stemmer det at endringen av den feilaktige beskrivelsen ikke ble markert overfor leseren? I så fall, hvorfor ikke?

– Det viktigste for oss var å vise tydelig fram at vi beklaget saken i sin helhet og derfor la vi beklagelsen på front og en lenke til beklagelsen tydelig helt øverst i manuset. Vi kunne da også med fordel ha markert endringen i saken.

Flere oppdateringer

I denne tidligst tilgjengelige arkiverte versjonen kan du se hvordan VGs sak framsto noen timer etter publisering, tirsdag 21. februar.

Seks dager etter publisering beklaget VG at originalartikkelen ikke ga et tilstrekkelig inntrykk av hendelsesforløpet i baren, og at den etterlot et inntrykk av at kvinnen hadde vært utsatt for et overtramp. En henvisning til denne beklagelsen er lagt til i den første nettsaken.

Også en henvisning til NRKs artikkel, der kvinnen samme ettermiddag som VG-publiseringen sier at «det ser verre ut enn det var», har blitt lagt til.

For ordens skyld: Også denne Journalisten-artikkelen har blitt oppdatert etter første publisering. Svar fra VG har kommet til, og tittelen var først «VG fjerner 'så ble det litt mye'-sitatet fra originalsaken om dansevideoen».

Powered by Labrador CMS