Mediefolk:

Harald Stanghelle blir delvis pensjonist, men skal fortsatt skrive for Aftenposten. Arkivfoto: Kathrine Geard
Harald Stanghelle blir delvis pensjonist, men skal fortsatt skrive for Aftenposten. Arkivfoto: Kathrine Geard

Stanghelle er kritisk til Schibsteds behandling av Aftenposten

Redaktør Harald Stanghelle slutter i Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Harald Stanghelle (62) slutter som redaktør i Aftenposten, delvis fordi han er kritisk til Schibsted-konsernets behandling av Aftenposten.

– Aftenposten har betydd mye for meg gjennom mange år. Det er en flott avis med flotte medarbeidere. Når jeg likevel vil slutte, er det fordi jeg ønsker å gjøre noe annet, nå som jeg er på oppløpssiden av arbeidslivet, sier Stanghelle.

– Hva har du tenkt til å gjøre?

– Jeg skal fortsette å skrive for Aftenposten, men jeg har også en del andre planer som vil bli kjent etter hvert.

Han forteller at han skal fortsette å skrive ukentlig for Aftenposten, men at han ikke skal være en del av redaksjonen. Stanghelle slutter dermed helt i avisa, og sier at han gir seg i løpet av oktober.

– Kritisk og skuffet

– Avgjørelsen om å slutte er til en viss grad farget av at jeg de siste årene har vært kritisk og skuffet over hvordan Schibsted-konsernet har behandlet Aftenposten.

Stanghelle mener det har vært et sprik mellom det Schibsted sier om å satse på kvalitetsjournalistikk og de rammevilkårene avisa har fått.

– De siste seks årene har vi gått fra å være 293 til 175 i redaksjonen, samtidig som vi har levert et overskudd på 874 millioner til konsernet. Det går bra i Aftenposten, så da bør Schibsted åpne for en offensiv satsing på Norges fremste kvalitetsavis, sier han.

– Jeg vil oppfordre konsernledelsen til å opptre som en samfunnsbevisst eier, noe jeg mener de ikke har gjort de siste årene, sier han.

Stanghelle bekrefter at han tidligere har fremmet denne kritikken i et brev til Rolf Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted.

Ryssdal svarer dette på kritikken fra Stanghelle på e-post til Journalisten:

«Harald har gjort en fremragende jobb for Aftenposten gjennom mange år, og jeg håper han fortsatt vil bidra i spaltene. Jeg er kjent med hans kritikk og har diskutert dette med Harald noen ganger gjennom årenes løp. Jeg har forståelse for hans synspunkter, men de store endringene som preger vår bransje har gjort det nødvendig å gjennomføre tiltak som jeg vet at ikke alle er enige i.»

Klubbleder enig i kritikken

Klubbleder Gunnar Kagge sier det er bra at leserne fortsatt får «sin Stanghelle» av og til, men syns det er synd å miste stemmen hans internt.

– Han har vært en veldig viktig person eksternt, men og internt i redaksjonen på møter. I diskusjoner har han vært en god alliert for klubbleder. Han burde egentlig ha sittet i klubbstyret, sier Kagge.

Klubblederen sier seg enig i kritikken Stanghelle fremmer av eieren.

– Men jeg har et håp om at Schibsted har forstått alvoret, og ser tegn til at det går i riktig retning.

– En av de fremste fortolkerne

Sjefredaktør Espen Egil Hansen sier i en pressemelding han ønsket at Stanghelle fortsatte som redaktør, men er glad for at han skal kommentere videre for Aftenposten.

– Jeg regner Harald Stanghelle som en av de fremste fortolkere av vår samtid. Hans analyser, kommentarer og oppgjør har i en årrekke satt dagsorden i norsk samfunnsdebatt. Få pressefolk nyter så høy tillit, og Aftenpostens lesere setter stor pris på ham. Jeg skulle gjerne ha Harald med videre som redaktør, men er glad for at våre lesere fortsatt vil få glede av hans kommentarartikler, sier Hansen.

Når Stanghelle nå velger å slutte som redaktør i Aftenposten benytter han seg av en avtalefestet rett til å gå i førtidspensjon. Han har imidlertid ikke tenkt å slutte som aktiv deltaker i samfunnsdebatten, men tvert imot ta fatt på nye prosjekter i en friere rolle.

Stanghelle er i dag også styreleder i Norsk Redaktørforening. Han opplyser til Journalisten at hans rolle der vil bli avklart i løpet av kort tid.

Nestleder Hanna Relling Berg i Redaktørforeningen opplyser overfor Journalisten at styret vil vurdere ulike løsninger og informere når de har konkludert.

CV

  • Harald Stanghelle ble ansatt som krimjournalist i Aftenposten i 1991 etter ni år i Arbeiderbladet. Han ledet politisk avdeling fra 1992 og ble nyhetsredaktør 1994.
  • Fra 1995-2000 var han sjefredaktør i Dagbladet, men vendte tilbake til Aftenposten og stillingen som politisk redaktør.
  • Fra 2014 har han vært redaktør i en fri stilling og sittet i Aftenpostens ledergruppe.
  • Stanghelle fikk Skup-prisen 1991, Den store journalistprisen i 2001 og Riksmålsforbundets språkpris Gullpennen i 2008.
  • Harald Stanghelle har siden 2009 vært leder av Norsk Redaktørforening, og sitter i styret for Global Editors Network.
Powered by Labrador CMS