Sjefredaktør Katrine Lia og livesjef Øystein Bjerkestrand i Agderposten åpner sine lokaler under årets utgave av Arendalsuka.

MEDIEDEBATT

Agderposten åpner huset for debatt under Arendalsuka

– Jeg er sikker på at Stein Gauslaa hadde satt stor pris på at vi nå får til å etablere en debattscene for samtaler om ytringsfrihet, medier og politikk her på huset, sier sjefredaktør Katrine Lia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For første gang åpner Arendalsukas eneste lokale mediehus dørene for debatter hele uka.

– «Mediescenen» i Agderpostens lokaler er noe jeg vet vår tidligere sjefredaktør Stein Gauslaa hadde satt stor pris på, sier Katrine Lia, sjefredaktør i Agderposten, i en pressemelding.

Under Arendalsuka, som arrangeres fra 16.-19. august, vil det pågå debatter daglig i Agderpostens lokaler i Østregate i Arendal. Her skal ulike medieaktører invitere til mediedebatter.

Det siste halve året har Lia og livesjef Øystein Bjerkestrand i Agderposten, i samarbeid med sjefredaktør i Fædrelandsvennen Eivind Ljøstad, jobbet for at presseorganisasjonene skal flytte inn i Agderpostens lokaler for å arrangere debatter der.

I tillegg til Agderposten og Fædrelandsvennen inviterer Media City Bergen, Norsk Journalistlag, Redaktørforeningen, MBL, Fagpressen, Norsk Lokalradioforbund og Landslaget for lokalaviser til en rekke spennende debatter i Agderpostens auditorium.

Takker avdød forgjenger

Tidligere sjefredaktør i Agderposten, avdøde Stein Gauslaa, var en av initiativtakerne til Arendalsuka, sammen med blant andre Øystein Djupedal, tidligere fylkesmann i Aust-Agder, står det i pressemeldingen.

– Da Stein Gauslaa, takket av i Agderposten, tok han opp dette med betydningen av debatter. Det skjedde på takkelunsjen i dette avishuset, i etasjen over det som nå blir vår nye mediescene. Jeg er sikker på at Stein hadde satt stor pris på at vi nå får til å etablere en debattscene for samtaler om ytringsfrihet, medier og politikk her på huset, sier Lia.

På Mediescenen under Arendalsuka vil det foregå debatter om ytringsfrihet og mediepolitikk, om hvem som egentlig får plass på Arendalsuka og hva som kan være løsningen når desinformasjon og falske nyheter truer sikkerhet og demokrati.

Kjersti Løken Stavrum kommer til Mediescenen for å diskutere ytringsfrihetskommisjonens rapport, dagen etter at den blir lagt frem. Hva sier ytringsfrihetskommisjonens rapport om offentlighet, kildevern og debatten i kommentarfeltene?

Kultur- og medieminister Anette Trettebergstuen kommer også, for å legge frem sine tanker om norsk mediepolitikk og fortelle om heller viktigste prioriteringer fremover.

Hvem er Arendalsuka for?

Media City Bergen inviterer til debatt om falske nyheter og mediesikkerhet: Falske nyheter og deep fake ble tidlig våpen i krigen i Ukraina, og falske videoer ble spredd i rekordfart – også her i Norge. Debatten ledes av Kjetil H. Dale fra TV 2 og innleder blir Eirik Solheim.

Det blir også debatt om hvem Arendalsuka egentlig er til for – i regi av Agderposten.

– Både i Agderposten og i Aftenposten er det stilt spørsmål ved hvordan vanlige folk og ungdomspolitikere skal ha mulighet til å delta i Arendal. Eksempelvis koster det stadig mer å leie seg hus i Arendal under Arendalsuka, sier Lia.

Fornøyd med årets mediescene

Livesjef Bjerkestrand er fornøyd med at Agderposten nå bygger opp en mediescene hvor alle kan komme til dekket bord.

– Vi stiller med alt som trengs for å arrangere, vise og distribuere debattene til et bredt publikum. Vi har også et podcast-studio i nærheten for dem som skulle trenge det, sier Bjerkestrand.

Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening er positiv for at Agderposten og Fædrelandsvennen har invitert medieorganisasjonene inn i Agderposten.

– Vi setter stor pris på at vi kan holde til hos Agderposten, på det som vil bli en fin scene for debatt for alle som er opptatt av ytringsfrihet, mediepolitikk og andre viktige temaer i norsk offentlighet, sier Nybø i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS