Åge Winge. Foto: Birgit Dannenberg

Vil ha Skup-pris for fortellerteknikk

Svært uvanlig metoderapport på bare én side.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Åge Winge i Adresseavisen har kanskje levert den mest spesielle metoderapporten til årets Skup. Rapporten er på kun en side, og Winge spøker med at morgenmøtene er blitt så lange at han kun brukte halve morgenmøte på rapporten. I rapporten forteller han fra morgenmøtet der det ble bestemt at han skulle skrive en kort enquête fra bygda Rindal som har den største millionærtettheten i Midt-Norge.

Utdrag

“Klokka er 08.45, jeg er et kvarter for sein til morramøte.

Inn, merker jeg har genseren på vranga, buksa sitter, men begge er stappet med dårlig samvittighet.

– Skattelistene, sier sjefen.

– Gjesp, sier jeg, men det sier jeg ikke.”

Med rapporten prøver han på originalt vis å få fram et ønske om en Skup-pris for fortellerteknikk, som kan bidra til å utvikle formidlingsmåter på samme måte som metodeprisen har utviklet gravejournalistikken.

Les winges metoderapport her.

 – Nå kan en imponerende metoderapport – gjerne fraktet inn på paller til juryen –  vinne prisen selv om selve historien er fortalt på en ræva måte, sier han.

Vil raljere

Enquêten ble til reportasjen Rikes Tilstand på elleve sider, som han nå har sendt inn til Skup. Han har ikke ikke særlig tro på seier, men har sendt inn saken for å få fram et poeng og humor inn i konkurransen.

– Jeg sendte den inn for å raljere litt over gravalvoret i gravejournalistikken, men jeg ser den ikke på lista over innsendte metoderapporter. Kanskje forsvant den i mengden av de tykke, skinninnbundne metoderapporter, denne fikk jo plass i en bitte liten konvolutt, spøker han.

Winge har også levert inn en “tykk og skinninnbundet” metoderapport for saken “På innsiden av forsvarets spesialstyrke”.

Fortellende og undersøkende

Metoderapportene som sendes inn til Skup er vanligvis lange og tidkrevende å skrive. De beskriver omfattende research og nyskapende metoder innenfor undersøkende journalistikk. Winge mener Skup har bidratt sterkt til at undersøkende journalistikken har hatt fremskritt.

 – Men dokumentgraving synes i denne sammenheng viktigere enn for eksempel bruken av muntlige kilder, observasjon og fortellerteknikk – som også er metoder for å åpne lukkede dører og formidle historier på en grensesprengende måte.

Powered by Labrador CMS