Store protester i Minsk i august i fjor mot valget av Lukasjenko førte til flere arrestasjoner og vold fra politiet.

Journalist og lege tiltalt for å ha offentliggjort sykejournal

Ny rettssak i Hviterussland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En journalist og en lege i Hviterussland er tiltalt for å ha offentliggjort sykejournalen til en demonstrant som døde etter å ha sittet i politiets varetekt.

De to stilles for retten fredag. Tiltalen går ut på at legen til den avdøde demonstranten ga medisinsk informasjon om ham til journalisten, som skrev saken.

31 år gamle Roman Bondarenko ble pågrepet av politiet under en demonstrasjon i Minsk i fjor mot det omstridte gjenvalget av Alexandr Lukasjenko. Demonstranten døde senere av hodeskader. I forkant av dette hadde han blitt banket opp av politiet.

Etterforskere sa at han trolig var ruspåvirket, men uavhengige hviterussiske medier siterte en lege som sa at det ikke var funnet alkohol i kroppen hans.

Vold fra politiet

Politiet slo brutalt til mot demonstrantene under protestene etter valget i fjor. De skjøt med gummikuler, slo med køller, brukte vannkanoner og tåregass. Flere skal også ha blitt torturert på politistasjonene, skriver The Guardian.

EU fordømte dødsfallet til Bondarenko og angrepet mot demonstrantene, og innførte sanksjoner mot Lukasjenko og hans allierte.

Flere tiltaler mot journalister

Legen og journalisten har sittet i varetekt siden november, og de risikerer opptil tre år i fengsel.

Ingen uavhengige medier er akkreditert for å dekke rettssaken, som skal gå for lukkede dører siden saksmaterialet inneholder medisinske dokumenter.

Men kilder opplyser at Bondarenkos mor sa under begynnelsen av rettssaken at verken journalisten eller legen brøt noen lover, og at de hadde hennes tillatelse til å dele informasjon om ham.

Denne rettssaken finner sted kort tid etter at to TV-journalister i Minsk ble dømt til to år i fengsel for å ha dekket en demonstrasjon i fjor.

Nye EU-sanksjoner rettet mot hviterussiske forretningsmenn ble introdusert torsdag. Russland, på den andre siden, støtter myndighetene i Hviterussland.

Powered by Labrador CMS