Rune Skogheim har blant annet jobbet som musiker, filmprodusent, lydprodusent, utrykningsleder i Brannvesenet, miljøarbeider og nå journalist. Her er han under et oppdrag som utrykningsleder på en skogsbrann.

Altmuligmann ble journalist i lokalavisa i Alvdal

– Har man litt ståpåvilje, kan man få til det meste, sier Rune Skogheim. 

Publisert Sist oppdatert

Rune Skogheim fra Alvdal har hatt en lang rekke jobber i løpet av livet. 52-åringen sitter sjelden stille. 

I fjor høst fikk han jobb som journalist i lokalavisen Alvdal midt i væla. Nå har han levert sin oppsigelse, da han fikk et tilbud han ikke kunne takke nei til.

– Du kan si jeg er en altmuligmann. Jeg skal ikke være journalist for alltid, men jeg har lyst til å jobbe mer med film. Det er det jeg liker og kan best, sier Skogheim til Journalisten.

Fra høsten av skal han jobbe med salg og markedsføring på et verksted for trailere. Men slik som tidligere, vil han fortsatt ha flere baller i lufta.

Forsikring, musikk og sivilforsvaret

Det var musikk som var Skogheims store interesse da han vokste opp i Alvdal. Han gikk på musikklinja der han rocket på bass og hadde eget band.

Etter hvert hadde han planlagt å bli sveiser og begynte på fagskolen, men han fullførte ikke da han ikke følte det var et yrke for ham. Han tok heller røykdykkesertifikat og hadde førstegangstjeneste Sivilforsvaret.

Så flyttet han til Oslo og jobbet i forsikringsselskapet Gjensidige samtidig som han fortsatte å spille i band og drev sitt selskap med musikkstudio fra 2001 til 2009.

– Vi hadde også karaokestudio på Grünerløkka. Det var et konsept som fungerte veldig bra, og jeg jobbet der på deltid.

Skogheim har spilt i band store deler av livet. Her spiller bandet hans, Alvdalskameratene på Livestockfestivalen i 2019.

Kundene kunne synge, og fikk med seg brent CD med opptaket med seg hjem samme dag.

– Jeg begynte også å lage musikkvideoer til sangene. Det syntes folk var veldig gøy. Så de kunne få både CD og musikkvideo.

Skogheim drev også interne filmproduksjoner for større selskaper som Statoil og ICA. 

Eget filmselskap

Interessen for filmlaging vokste, og i 2015 startet Skogheim sitt eget filmselskap i Alvdal og begynte å produsere reklamefilmer og korte TV-sendinger.

Som første prosjekt laget han en film for Norges Bondelag, kalt «Bønder i hele landet!». Ikke bare fikk den én million visninger på sosiale medier over natten, men ble også sendt på NRK og TV 2.

– Det var virkelig en pangstart, sier han.

Skogheim rocker på konsert. Sminken er inspirert fra hardrock-bandet Kiss, og bandet spiller 80-talls hit rockelåter.

I 2008 valgte han å flytte tilbake til Alvdal.

– Men det var ikke helt samme marked som i Oslo, så da tok jeg også helsefagarbeid og jobbet i tjenesten for funksjonshemmede.

Etter at han returnerte til hjembygda startet Skogheim også et lokalt aktivitetssenter for funksjonshemmede som fortsatt er i drift i dag. Ellers jobber han også som utrykningsleder og stasjonsansvarlig i brannvesenet.

Kjenner til lokalmiljøet

Jobben som journalist fikk Skogheim i oktober 2022 som følge av et samarbeid med lokalavisen Alvdal midt i væla og Tynsetingen som han laget videoprogrammer for. Da avisen lyste ut en ledig stilling, slo han til, til tross for at han ikke hadde erfaring fra journalistikken fra før av.

– Har man litt stå på vilje, kan man få til det meste. Norsk var ikke akkurat mitt beste fag på skolen, men jeg tok sjansen likevel. Det har gått greit og redaksjonen er fornøyd, sier han.

Alvdal kommune ligger i Innlandet og har drøyt 2500 innbyggere. En fordel som journalist for Skogheim er at han er godt kjent i lokalområdet og med folk fra ulike miljøer.

 – Sitter du på kontoret får du ikke særlig kontakt med folk. Min fordel er at jeg kjenner så mange her. Det er et godt utgangspunkt for å finne de gode sakene.

Alvdalingen driver med film- og lydproduksjon. Her driver han fem-kameraproduksjon av band under pandemien.

Skogheim husker godt den første artikkelen han skrev da han landet jobben. Den handlet om at det hadde vært innbrudd hos Urørt, et firma som selger opplevelser på sykkel. Overskrifta ble «Syklene fikk ikke stå urørt».

– Jeg syns det er veldig gøy å vri på ord og lage ordspill. Jeg kommer fra en generasjon med Lystad, Mjøen og Kirkvaag. Det var så god humor før i tiden, og mye mer ordspill, sier han.

Tar på seg journalisthatten

Skogheim opplevde at det var lettere å skrive gladsaker i starten. De kritiske sakene slet han mer med, særlig når det eskalerte i kommentarfeltene.

– Det er vanskelig når man kjenner alle og skal være kritisk, men jeg forklarte til folk at som journalist må man ta tak i ting som skjer.

Han er bevisst på at han må ha på seg forskjellige hatter i rollene som innbygger og journalist i lokalmiljøet.

– Det hender at jeg kjenner de jeg skal intervjue godt, men da er jeg så ryddig som mulig. Jeg gjør det tydelig for dem at jeg tar på meg rollen som journalist, og at de ikke snakker til meg som privatperson.

Skogheim har hatt et mål om å inkorporere mer visuell journalistikk i avisen, forteller han.

– Til høsten skal vi blant annet dekke lokalvalget med live debattprogrammer med flerkameraproduksjon, sier han fornøyd.

Visuell journalistikk er det Skogheim brenner mest for. 

– Det er viktig med gode bilder og bildetekster, og at brødtekstene ikke er for lange. Det er begrenset hvor mye folk orker å lese i nettavisen, avslutter han.

Powered by Labrador CMS