Eirik Løkkemoen Bjerklund er den første klubblederen i Avisa Oslo. Og årets klubbleder i Norsk Journalistlag.

Årets klubbleder hadde ikke planlagt å ta på seg vervet

Den ferske NJ-klubben i Avisa Oslo laget lokalavtale fra blanke ark.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg hadde ikke engang trodd at jeg kunne være en kandidat til prisen, jeg har jo bare vært klubbleder i under ett år, sier Eirik Løkkemoen Bjerklund til Journalisten.

Under feiringen av 75-årsjubileet til Norsk Journalistlag (NJ) denne uken, ble Bjerklund tildelt prisen «Årets klubbleiar», og fikk skryt for å ha tatt på seg vervet og jobbet for å få på plass lokalavtale i nyetablerte Avisa Oslo.

Tildelingen var ikke akkurat forventet fra Bjerklunds side:

– Da jeg skjønte at den var til meg, begynte pulsen å øke. Jeg ble veldig overrasket, sier han.

Blanke ark

Selv om han som klubbleder har vært ansvarlig for lokalavtalen klubben har forhandlet fram med avisledelsen, tok han imot prisen på vegne av hele klubbstyret og redaksjonen, sier han.

– Jeg mener det er veldig viktig at man organiserer seg, sier klubblederen i Avisa Oslo.

– Jeg har ikke vært alene når vi har forhandlet avtalen, dette er ikke noen solo-prestasjon.

Da Bjerklund ble klubbleder, var Avisa Oslo helt fersk og han og kollegaene var alle nyansatte. Bjerklund og tre andre dannet et klubbstyre, og startet prosessen med å lage en lokalavtale fra blanke ark.

– En god lokalavtale er en viktig gulrot for at folk skal fortsette å jobbe i Avisa Oslo istedenfor andre mediehus med bedre avtaler. Dessuten har Oslo de dyreste boligprisene i landet, noe som bør reflekteres i lønnene våre, sier han og videre:

– Og så får de ansatte en følelse av å bli verdsatt på jobb.

– Kan ikke være perfekt

Bjerklund begynte å skrive for ungdomsredaksjonen i lokalavisen Østlandets Blad da han gikk på videregående. Han har en bachelorgrad i journalistikk fra Høyskolen i Volda, og gjennomførte praksisperioden sin i Aftenpostens sportsredaksjon.

Dag Idar Tryggestad deler ut prisen fra Norsk Journalistlag under 75 års-jubileet

Da Amedia-nysatsingen Avisa Oslo skulle lanseres, lånte de journalister inn i den nye redaksjonen fra andre Amedia-aviser. Noen fikk deretter tilbud om fast jobb, deriblant Bjerklund, som da kom fra Østlandets Blad.

Han hadde i utgangspunktet ikke planlagt å bli klubbleder da han fikk jobben.

– Jeg mener det er veldig viktig at man organiserer seg i fagforeninger. Så må noen være tillitsvalgt, og det er sjelden noen rekker opp hånden. Da tenkte jeg at det like gjerne kunne være meg, sier han.

Nå sitter han også som vara til styret i lokallaget NJ Oslo.

– Er du fornøyd med lokalavtalen deres?

– Vi ligger litt lavere enn vi skulle ønske, men jeg har forståelse for at avtalen ikke kan være perfekt fra starten av. Eller på samme nivå som lokalavtalene i de store mediehusene, som har blitt forhandlet over flere tiår.

Powered by Labrador CMS