Anders Nyland forventer at BA vinner saken om bildebruk. Som flere andre medier avviser pengekrav fra Larsen-familien. Foto: Martin Huseby Jensen

- Jeg forventer at vi vinner

Ny runde om bildene av Dung Tran Larsen i retten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag 11. november møter Bjarte Larsen og hans mor Helene Larsen Bergensavisen i Gulating lagmannsrett. De to krever erstatning for bruk av 13 av i alt 15 bilder av den savnede Dung Tran Larsen. Ifølge Larsens advokat Arild Dyngeland ble det ikke innhentet samtykke for bruk av bildene.

Krever millioner

I august i fjor ble det klart at de to saksøkerne krevde 4,5 millioner kroner som følge av det de anså som brudd på åndsverkloven.

Bjarte Larsen er ektemannen til den savnede Dung Tran Larsen. Summen de har krevd av BA tilsvarer 50.000 kroner for hver gang et av bildene ble brukt.

De to saksøkerne gikk også til sak mot flere andre medier, deriblant VG og Dagbladet. Disse to avisene inngikk en minnelig løsning med mor og sønn. Dagbladets sjefredaktør har tidligere skrevet på Twitter at det ikke skal ha vært penger involvert i denne løsningen. VG på sin side skal ha betalt et engangsbeløp på 50.000 kroner skrev Bergens Tidende den gang.

Flere av de andre medier ble saksøkt. Blant disse er TV 2, NRK, Nettavisen og Bergens Tidende.

Forlik er uaktuelt

Bergens Tidende har ifølge sjefredaktør Gard Steiro ikke hørt noe på flere måneder. Ei heller ikke etter at VG og Dagbladet inngikk forlik med mor og sønn Larsen.

– Vi har vært helt tydelig på at vi ikke kommer til å inngå forlik. Det er uaktuell problemstilling for oss. Vi mener det ikke er grunnlag for å betale noen form for erstatning eller kompromisse med å fjerne bilder eller få beskjed om hvilke bilder vi kan bruke i fremtiden, sier Steiro.

Han legger til at bildene har stor nyhetsverdi og er bilder redaksjonen har fått tilgang til gjennom ordinær journalistisk metode.

– Det er fortsatt en savnetsak og vi ønsker ikke å ha noen begrensninger på bruken av disse bildene i fremtiden.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 forteller at de fikk henvendelse fra Larsens advokat etter at forlikene med VG og Dagbladet forelå. Etter vurderinger valgte TV 2 å takke nei til dette tilbudet.

– Vi må kunne bruke bilder som er sendt ut av politiet for å oppklare en savnetsak. Vi er ikke interessert i å betale oss ut av det.

NRK har ifølge advokat Thomas Myhr ikke hørt fra motparten etter at stevningen ble levert. Ei heller da forlik med VG og Dagbladet forelå. NRKs sak er lagt på vent i påvente av en rettskraftig dom i saken mellom Larsen og BA.

Nyhetens interesse

 Mor og sønn Larsen vant ikke fram med sitt søksmål i tingretten. Tingrettsdommer Arne Fortun skrev i dommen at retten la avgjørende vekt på allmennhetens interesse for publiseringssaken og at det måtte antas at publiseringen av bildene ville øke sjansene for nye opplysninger.

«Saksøktes bruk av bildene kan dermed ikke for noen dels vedkommende anses som rettstridig. (…) Saksøkerne har med dette tapt saken fullt ut.»

De to saksøkerne måtte dekke saksomkostninger. Deres advokat Arild Dyngeland sa den gang til Journalisten at han stusset over dommen, og at dersom den ble stående ville gi pressen særlig brede fullmakter.

– Det vil gi uheldige føringer dersom ytringsfriheten skal sette til side enhver privat interesse, sa han og litt over en måned senere velger Larsen å anke dommen til lagmannsretten.

Tror på seier

Nå er saken berammet til 11. november og det er satt av én dag til saken.

Ansvarlig redaktør Anders Nyland i BA sier til Journalisten at han er ved godt mot.

– Dommen fra tingretten var soleklar og ikke til å misforstå, saksøker tapte på alle punkter. Vi er akkurat like sterke i troen som den gang at vi har en sterk sak og ikke kommer til å tape.

– Larsen bruker sin soleklare rett til å anke, og må ta til etterretning og møte i retten for å føre samme argumenter som vi vant fram med. Jeg har god tro på at dommen blir opprettholdt.

Powered by Labrador CMS