Foto: Andrea Gjestvang

Dette er årets bilde

Andrea Gjestvangs nære portrett av Utøya-offer Ylva Schwenke er fjorårets beste bilde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Andrea Gjestvang (32) tok bildet i forbindelse med bokprosjektet ”En dag i historien” der hun portretterte overlevende fra Utøya. Boka lanserte hun i oktober i fjor, for øvrig samme dag som hun ble kåret til Årets frilanser i NJ. Bildet av Ylva Schwenke, som nå er kåret til Årets Bilde, er også bokas coverbilde. Dette sa Gjestvang til Journalisten da vi spurte henne om prosjektet sist høst.

– I boka har jeg portrettert 43 ungdommer som var på Utøya. Jeg har reist rundt i landet og møtt dem da de var tilbake i sine hverdagslige omgivelser. Til hvert portrett er det en kort personlig tekst, hvor hver enkelt forteller hvor­dan de selv og livet deres har forandret seg etter 22. Juli.

For tidlig

Ideen til boka fikk hun allerede høsten 2011. Men innså at det var tidlig.

– For at ungdommene skulle kunne fortelle om livet etterpå måtte hverdagen ha satt seg.

Med støtte fra Fritt Ord begynte hun fotograferingen i februar 2012. Hun mener boka representerer et annerledes historisk dokument over 22. juli.

– Jeg ønsker å gi et innblikk i hva som skjer i et tenåringsliv når hverdagslige ting blir byttet ut med tap av venner, kjæreste, søsken, med fysiske skader, mareritt, minner og opplevelser som er umulig for andre å forstå.

Ylva Schwenke var en av ungdommene som vitnet under rettssaken mot Anders Behring Breivik.

– Arrene mine er et symbol på at demokratiet ikke kommer gratis, uttalte hun da.

Prisbelønt

Gjestvang er fra før tildelt  3. pris i konkurransen UNICEF Photo of the Year for “En dag i historien”.  Og en del av bildene er publisert i utenlandske magasiner. Frilansfotografen, som er tilsluttet Moment Agency, bor både i Berlin og Oslo. Hun har tatt en rekke priser i Årets Bilde- konkurransen i seinere år. Blant annet vant hun dokumentarklasser i 2010 og 2011. Hun ble plukket ut til å delta i Joop Swart Masterclass, som organiseres av World Press Photo, i 2010. Og hun har de siste to årene deltatt i prosjektet Norwegian Journal of Photography. Og i fjor var hun på Photo District News´ liste over 30 nye fotografer det er verdt å følge med på. I år er hun finalist i Sony World Photography Awards.

Andrea Gjestvang har også hatt flere utstillinger. Blant annet i Beijing, på Sardinia, i Milano, på New York Photo Festival og Lumix Festival i Hannover.

 

 

 

Powered by Labrador CMS