Stolte Skup-vinnere. F.v. Dagbladets Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli, Ingunn Røren og Ingrid Fredriksen fra Bergens Tidende. Foto: Andreas H. Lunde

BT og Dagbladet delte Skup-prisen

Jannes historie og Null CTRL til topps i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladets Null CTRL-reportasje og Bergens Tidendes Jannes historie deler årets Skup-pris.

Espen Sandli, Linn Kongsli Hillestad og Ola Strømman fra Dagbladet og Ingunn Røren, Ingrid Fredriksen og Anne Hovden i Bergens Tidende (BT) ble glade vinnere av Skup-prisen 2014.  

 - Det er utrolig gøy at to så ulike prosjekter vinner, og at det settes pris på så ulik graving. Vi setter ekstra pris på å få en pris for graving som dreier seg om mennesker, at det ikke bare er følg pengene som vinner, men en sak som handler om mennesker. Vi må bare hilse så mye til Janne, Ronny og Kristin. Dette er deres pris også, sier gledestrålende vinnere fra BT.

Uvanlig sak

De forteller at saken var krevende på flere uvanlige måter. Deres største utfordring var å finne ut hvem som bestemte på Jannes vegne, hvor flere mente at hun ikke kunne være med i en sak. Hun skal selv være veldig fornøyd med resultatet.

 - Det er helt surrealistisk og fantastisk å vinne. Vi må få skryte av miljøet i BT. Det er et unikt arbeidsmiljø og det er så mange dyktige folk der. Miljøet det har mye å si for at man orker å holde på med slike prosjekter over så lang tid. Det har jo vært tungt, men vi har hatt det veldig gøy.

 Mer gøy skal de ha det utover kvelden. Det blir champagne og så skal de danse med Dagbladet.

Ny metode

Espen Sandli og hans kollegaer er ikke mindre glade over å vinne utmerkelsen for god gravejournalistikk. Fra scenen lovet han at det skulle bli null kontroll på bord fire utover kvelden, og etter å ha blitt båret på gullstol forteller han litt om hvorfor han tror de vant:

 - Jeg tror vi vant fordi vi introduserer en helt ny metode i journalistisk sammenheng. Samtidig gjør vi det over så lang tid og over så stor utstrekning med så forskjellige virkemidler både metodisk og journalistisk.

 - Først og fremst er jeg innmari stolt over å bli belønnet med en Skup-pris, sa en festklar Sandli. Dette var Dagbladets første hovedpris på Skup siden 1992.

Likeverdig vinnere

Dette er fjerde gang i Skups historie at prisen har blitt delt. Sist gang var i 2005. Juryleder Thor Woje og resten av juryen så imidliertid ikke noen annen råd enn at av de 42 innsendte bidragene ble  prisen tildelt to likeverdige kvalitetsprosjekt.

 I jurybegrunnelsen for Null CTRL heter det blant annet:

 ”Hva kan amatører finne åpent på nett uten å taste et eneste passord? Spørsmålet er begynnelsen på et imponerende og sjeldent kreativt arbeid fra journalister uten spesielle datakunnskaper. I sitt arbeid har de kombinert tradisjonell journalistisk metode med innovativ og teknisk kreativitet. Juryen har latt seg imponere av den målrettede innretningen på arbeidet og måten det er fullført på. Dette er journalistisk nybrottsarbeid også i internasjonal sammenheng med resultater som har fungert som en digital vekker over hele landet.”

 Utmerkelsen til Jannes historie begrunnet de slik: 

 ”Prisvinnerne har foretatt en detaljert historisk rekonstruksjon av en familie som uten tvil falt utenfor samfunnet hver for seg og samlet. Juryen er imponert over hvordan de mange og vanskelige etiske utfordringene er reflektert over og løst. Sammen med det svært solide, metodiske arbeidet løfter BT saken til toppdivisjon gjennom en strålende presentasjon, spesielt på nett. Dette er bunnsolid gjennomføring i alle ledd av den journalistiske prosessen.”

 Hederlig omtale

Det ble også utdelt diplom til tre andre prosjekter.

 Henning Carr Ekroll, Siri Gedde-Dahl, Trond J. Strøm og Fredrik Hager-Thoresen i Aftenposten fikk diplom for prosjektet «Forsvarskuppene».

 Linda Reinholdtsen fra NRK Nyheter fikk diplom for prosjektet «Fastlandsforbindelsene – fraflytting tross dyre bruer».

 Og kveldens nesten gladeste Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise i Adresseavisen fikk diplom for prosjektet «Helsereisene».

Bekymring

 I introduksjonen til prisvinnerne kom Woje også inn på den dystre økonomiske situasjonen i mange mediehus. Han mente det var for tidlig å trekke noen konklusjoner utfra det lavere antall innsendte bidrag. Men han uttrykte bekymring for om den undersøkende journalistikken ville overleve i spranget fra papir til nett når det ikke ser ut til at inntektene følger med i samme takt.

 

Powered by Labrador CMS