Per Kristiansen hvem?

Forfatter Anonym avslørte sin identitet i dag. Som den ukjente tekstforfatteren Per Kristiansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært fryktelig morsomt. Men nå er virkeligheten blitt så vill at det var på tide å stå fram, sa Per Kristiansen da han tirsdag sto fram som den anonyme forfatteren bak bøkene “Kongepudler”, “Kindereggeffekten”, “Klassekamerater” og nå endelig “Mordet på Anonym”.

- Nei, nå blir det ingen flere bøker. I hvert fall ikke som Anonym, bedyret Per Kristiansen da han stående på en bruskasse avslørte sin identitet i lokalene til Kagge forlag tirsdag.

Anonym tekstforfatter

Lokalet var overfylt av pressefolk som ville vite hvem Anonym var, men selv etter at han sto fram var journalistene like undrende. Ingen gjenkjente ham og ingen visste navnet hans. En virkelig anonym forfatter.

- Jeg heter Per Kristiansen. Med K, forklarte forfatteren som ikke har noen annen forfatterkarriere bak seg enn som Anonym. Til gjengjeld har han jobbet i mange år som tekstforfatter, frilansjournalist, i kommunikasjonsbyrå og med reklame. Med 18 år (fram til 2009) som tekstforfatter i NRK-programmet “Hallo i uken”, som sitt for allmennheten mest kjente tilholdssted.

Ingen mediestrategi

Forlegger Erling Kagge hevdet at det ikke lå noen stor medie- eller markedsstrategi bak de fire bøkene. Men at det mest begynte som et eksperiment, for å se hvordan en kjendisfiksert verden ville ta i mot en anonym forfatter.

- Da vi ga ut “Kongepudler” i 2006 ble det snakket mye om at medie- og bokbransjen var veldig kjendisfiksert, og at anonyme forfattere tapte i denne kampen. Vi syntes det kunne være artig med et eksperiment, men hadde ikke forventet verken den store interessen eller at identiteten ikke ville bli avslørt, sa Kagge og tilføyde at det var litt vemodig å ta farvel med forfatter Anonym.

- Som anonym har han vært den billigste forfatteren vi har hatt.

Imponert over medienes utholdenhet

Per Kristiansen innrømmet at han hadde moret seg veldig over alle spekulasjonene om hvem Anonym var. Og at han ikke minst var imponert over medienes pågangsmot, utholdenhet og fantasirikedom.

- Det har vært fryktelig moro å sitte på sidelinja og observere alle elleville spekulasjoner, men da det startet trodde jeg ikke at dette ville vare i mer enn 14 døgn. At identiteten min ikke sprakk, tror jeg mest handler om at jeg ikke var kjendis. For alle har lett blant kjendiser, når de har prøvd å avsløre Anonym, smilte Kristiansen fornøyd.

Tampen brant

Ifølge Kristiansen brant tampen ved et par anledninger, men begge ganger slapp mediene tråden.

- Det var noen som var inne på humor og satire, og forfatter og forlagsmann Halvor Fosli ble nevnt i spekulasjonene. Og hadde noen forfulgt den lenken kunne de nok ha funnet fram til meg, for da han var redaktør i tidsskriftet Prosa hadde jeg en fast satirespalte der. Og nå er han i Kagge forlag…

Virkeligheten for vill

Avgjørelsen om å avsløre identiteten ble tatt da “virkeligheten ble villlere enn jeg som forfatter kunne ha skapt”, fortalte Kristiansen og viste til tre nylige hendelser.

- Først da Anne Holt påtok seg Anonym-identiteten. Deretter da Arne Strand i Dagsavisen første april sto fram som Anonym - for endelig å bli gratulert av kulturminister Anniken Huitfeldt, som gikk på Strands aprilsnarr. Da skjønte jeg at det var på tide å sette strek. Men moro har det vært!

Opplag på 87.000

Anonyms romantrilogi “Kongepudler”, “Kindereggeffekten” og ”Klassekamerater”  har satt fokus på samrøret mellom mennesker med makt i politikken, næringslivet, kulturlivet, mediene, kommunikasjonsbransjen og kongehuset. Sammen med årets “Mordet på Anonym” har de fire bøkene fått et samlet opplag på 87.000.

Powered by Labrador CMS