NRK har begynt å ta i bruk «arbeidspsykologiske testverktøy» i ansettelsesprosesser.

Jobbsøkere til NRK Nyheter måtte gjennom psykologiske tester

– Personlige egenskaper er også viktige, sier fagredaktør Marius Tetlie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK Nyhetsdivisjonen fikk nærmere 150 søkere til stillingene der de nylig ansatte fem journalister. Som en del av arbeidet med å ansette, gikk nesten 100 av søkerne gjennom en test om personlighet og arbeidsstil i forkant av intervjuene.

– NRK bruker arbeidspsykologiske testverktøy som en del av vurderingsgrunnlaget i noen av våre rekrutteringsprosesser, skriver Sara Hoseth Nordvik til Journalisten i en e-post.

Hun er fagleder for rekruttering i NRK, og bisto som rådgiver i ansettelsesprosessen. Andre vurderingsmetoder kan være videointervju, innsendt portefølje, løsning av case, eller presentasjonsøvelser, opplyser Nordvik.

Relativt nytt i NRK

Det er etter hvert ikke så uvanlig med slike tester i rekruttering til andre bransjer. I NRK er dette derimot relativt ferskt, ifølge fagredaktør i NRK Nyheter, Marius Tetlie.

– Testene har ikke vært mye brukt tidligere i NRK, men nå har vi folk i NRK som har kompetanse på rekruttering og på å bruke disse testene, som brukes som rådgivere i slike prosesser, sier han til Journalisten.

Marius Tetlie

Tetlie opplyser at testene brukes som grunnlag for refleksjon og samtale i intervjuene, og understreker at testene bare er ett av flere momenter som brukes i vurderinga av søkerne. Alle de nær 150 søkerne ble grundig vurdert.

– Én ting er den formelle kompetansen og kunnskapen som kandidaten har, men personlige egenskaper er også viktig, sier Tetlie.

Når NRK bruker slike tester, sjekker de blant annet egenskaper som kreativitet, om de jobber selvstendig, hvordan de samarbeider med andre, hvordan de arbeider i ulike settinger, og om de kan ta hånd om store informasjonsmengder, informerer han.

Over 40 på intervju

– Vi har ansatt fem personer som er svært dyktige og motiverte for å gjøre god jobb i NRK, som også har hver sine sett av ulik kompetanse og utfyller den kompetansen vi allerede har i NRK. Det er også viktig å tilføre noe nytt, sier fagredaktøren.

Det var 94 av søkerne som ble ansett som kvalifiserte til jobben og fikk test. Over 40 søkere ble deretter kalt inn til førstegangsintervju, og en rekke av lederne i Nyhetsdivisjonen og rekrutteringsteamet i Organisasjonsdivisjonen var involvert for å kvalitetssikre prosessen, opplyser testansvarlig Nordvik.

Hun avviser at det dreide seg om IQ-tester eller personlighetstester, da testene var mindre omfattende enn dette.

– NRK bruker testverktøy som er utviklet spesielt for bruk i rekruttering, og de måler ulike egenskaper som det er nyttig å vite noe om i en rekrutteringssammenheng, skriver hun.

Powered by Labrador CMS