Fem personer ble pågrepet, blant dem sjefredaktør Ryan Law, da politiet raidet den prodemokratiske avisa Apple Daily i Hongkong torsdag. De er alle siktet etter Kinas nasjonale sikkerhetslov for Hongkong.

Fem pågrepet i razzia mot prodemokratisk avis i Hongkong

Siktet for brudd på sikkerhetsloven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Politiet raidet lokalene til den prodemokratiske avisen Apple Daily i Hongkong torsdag morgen. Fem ledere i avisa ble pågrepet, blant dem sjefredaktør Ryan Law.

De fem er pågrepet og siktet etter Kinas nasjonale sikkerhetslov for Hongkong. De anklages for å konspirere med «et fremmed land eller andre eksterne elementer for å sette den nasjonale sikkerheten i fare», heter det fra politihold.

En politikilde bekrefter til AFP at alle fem var ledere fra Next Digital, eierselskapet til avisa. Det er Apple Daily selv som opplyser at Law er blant de pågrepne.

Avisa strømmet direktebilder fra politiaksjonen på Facebook. Der kunne man se betjenter sperre av lokalet.

Fryste verdier

Børsen i Hongkong stanset handelen for Next Digital-aksjen.

Etter å i forrige måned ha brukt den nasjonale sikkerhetsloven til å fryse eier Jimmy Lais bankkontoer og aksjer i eierselskapet Next Digital, ble Apple Dailys verdier til en verdi av 18 millioner Hongkong-dollar, 19,3 millioner kroner, fryst torsdag.

Området rundt kontorlokalene til Next Digital, som eier Apple Daily, ble sperret av etter at politiet raidet lokalene.

Politiet viser også her til den nasjonale sikkerhetsloven. Det er første gang loven er brukt direkte mot et medieselskap.

– Verdiene til tre selskaper, Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited og Apple Daily Intellect Limited, har blitt fryst. De verdiene tilsvarer til sammen 18 millioner Hongkong-dollar, sier overbetjent Steve Li.

Det er uklart om avisa vil være i stand til å betale sine ansatte, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Støtter demokratibevegelsen

Pågripelsene er det siste i en rekke inngrep mot den populære tabloidavisa, som har støttet opp om demokratibevegelsen i Hongkong og eies av mediemogulen og regimekritikeren Jimmy Lai.

Det er den andre razziaen mot avisa og eierselskapet i løpet av det siste året. I august i år ble ti personer, blant dem Lai, pågrepet i en politiaksjon. Alle ble siktet for brudd på sikkerhetsloven, samt for andre lovbrudd.

Avisa eies av Lai gjennom medieselskapet Next Digital. 72-åringen sitter for tiden fengslet for ulovlige protester i 2019, da det var massedemonstrasjoner for demokrati.

Mange titalls politibetjenter entret kontorlokalene torsdag morgen.
Powered by Labrador CMS