NRK-vaktsjef og tidligere tillitsvalgt Berit Rekaa vitnet i Oslo tingrett.

Tidligere NJ-tillitsvalgt:
– Kjenner ikke igjen mitt NRK i denne saken

Mener Line Andersen har blitt utsatt for straff.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag vitnet mangeårig NRKJ-tillitsvalgt Berit Rekaa i saken der Line Andersen har saksøkt egen arbeidsgiver.

Hun støttet opp Andersens syn på flere punkter, blant annet om at arbeidsmiljøprosessen har vært uklar fra NRKs side.

Kritisk til prosessen

I 2019 var Rekaa tillitsvalgt i NRK Nyheter, men ble etter ønske fra Andersen selv med på dialogmøtene i tiden etter at Andersen hadde blitt tatt av som programleder for sjakksendingene.

Hun forklarte selv at hun var involvert i et par måneders tid, og at det var hennes initiativ som førte til at det ble koblet inn en ekstern organisasjonspsykolog som skulle gjennomføre en konflikthåndteringsprosess.

– For meg var det tydelig at konflikten lå mellom Line og ledelsen. Men etter hvert som denne prosessen begynte å ta form, var det tydelig at det gjaldt ledelsen og sjakkredaksjonen, og Line, sa Rekaa.

– Hvorfor var det konflikt med ledelsen, spurte Andersens advokat.

– Konflikten oppsto fordi Line følte ledelsen ikke hadde hørt hennes side av hva som hadde skjedd. Hun oppfattet, og jeg oppfattet på samme måte, at det ble en straff at hun skulle tas bort fra de oppgavene hun var best på, sa Rekaa, som senere sammenlignet omplasseringen av Andersen med «å sette en Zlatan Ibrahimovic i mål».

Rekaa omtalte Andersen som en god kollega, som er opptatt av rettferdighet og alltid står på de svakestes side.

– Kjenner ikke igjen

Rekaa fortalte at det, etter at hun hadde kommet med ideen, ble overlatt til sportsredaktør Egil Sundvor å få i stand møter med konfliktløser.

– Det følte Line etter hvert at ble en utrygg måte å håndtere dette på. Hun skulle inn til slutt i konfliktløsningen, og det gjorde at hun ble skeptisk, sa Rekaa.

– Fikk dere godt svar på hennes spørsmål om prosessen, spurte Andersens advokat.

– Nei, følelsen var at prosessen rullet uten at Line var med på toget. Hun hadde en følelse av at det allerede var klart hva som kom ut av prosessen, og det var det hun var redd for.

På spørsmål om hvordan hun selv opplevde NRKs håndtering av prosessen, svarte Rekaa:

– Jeg kjenner ikke igjen mitt NRK i dette. Jeg er vant til at vi tar vare på hverandre. Jeg er vant til at det løses raskt etterpå hvis noen har gått over streken eller vært krass på et møte eller en sending. Jeg har i min tid som tillitsvalgt ikke vært borti en lignende sak.

Rekaa er er ikke tillitsvalgt i NRKJ for øyeblikket.

Onsdag vitnet sportsredaktør Sundvor selv i retten, og fortalte at han hele tiden hadde jobbet for at Andersen skulle komme tilbake i Sporten.

Slanket vitneliste

Andersens klubbleder i NRK Sporten, Susann Michaelsen, var opprinnelig kalt inn fra NRKs side som vitne i saken, i rollen som medarbeider.

Torsdag morgen ble det klart at Michaelsen var blant dem som ble kuttet fra vitnelista for å spare tid.

Powered by Labrador CMS