Årets Bilde 1995, Harald Henden, VG

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var på en reportasjereise sammen med Tom Bakkeli. Dette var rett før Taliban tok over i Kabul. Et flyangrep rammet sivile boligområder og vi rykket ut mot nedslagsstedet. Bomben hadde gjort stor skade og folk lette desperat i ruinene. Idet vi går ut av bilen kommer en mann bærende på det døde spedbarnet og legger det i armene til moren, sier Henden (47) om situasjonen bak bildet «Terrorbombing, Kabul, november 1995».

Tidligere på året hadde Henden og Bakkeli vært i Pakistan og fått høre om den nye maktgruppa Taliban, som raskt tok kontroll i sørlige deler av Afghanistan. Konflikten fikk på dette tidspunktet lite medieoppmerksomhet, og de ville finne ut hva som foregikk i landet. Da som nå mente Henden at det viktigste ved medienes nærvær i konfliktområder er behovet for øyenvitner.

– Hva tenker du om bildet i dag, det er fortsatt aktuelt?

– Ja, det er det. Og i lys av det som skjedde i Kabul for ikke lenge siden er det svært aktuelt. Det er litt rart å tenke på i dag. Den gang laget vi en stor reportasje og jeg tror tittelen var «Den glemte krigen». Dette fordi absolutt ingen brydde seg om det som foregikk. Det er godt å tenke på at vi fokuserte på konflikten. Afghanistan er mye mer på dagsorden nå, og det er jeg glad for.

Henden vant også to klasseseire dette året og fikk med det sitt store gjennombrudd.

– Det betydde mye å vinne den gangen. Jeg gledet meg stort over prisen til tross for bildets tragiske innhold.

VG-fotografen vant igjen i 2000 med et bilde fra krigsherjede Sierra Leone.

Harald Henden startet karrieren i Studvest og Bergensavisen, men frilanset for VG fra 1988 og ble fast ansatt i 1992.

Powered by Labrador CMS