Arne Børresen er klubbleder i Demokraten. Foto: Kathrine Geard
Arne Børresen er klubbleder i Demokraten. Foto: Kathrine Geard

Leierot tynger Demokraten

Klubbleder frykter nedleggelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i mai ble det kjent at Demokraten kutter en tredel av redaksjonen. Årsaken er underskuddet på over 1,7 millioner kroner i fjor.

Leietap

Ifølge klubbleder Arne Børresen er hele underskuddet knyttet til avisas lokaler i Nygaardsgaten i Fredrikstad. Etter hvert som avisen har skrumpet inn har den fremleiet lokaler det ikke er bruk for.

– Rundt 800.000 kroner av underskuddet skyldes flere måneders manglende innbetaling fra vår leietaker. Hvordan kunne fattige Demokraten la noe sånt skje, spør Børresen, som selv må slutte i avisa i juni.

Ansvarlig redaktør og disponent Tomm Pentz Pedersen tilbakeviser summen Børresen oppgir.

– Vi måtte ta et tap på 300.000 kroner fordi fremleietakeren ikke betalte husleie fra sommeren i fjor, sier Pedersen.

– Har dere vært for trege med å kreve inn pengene?

– Pengene er krevd inn via et inkassoselskap, som har fulgt alle prosedyrer. Vi håpet på dialog fordi vi i oktober hadde et år igjen av vår egen leiekontrakt, men det var ikke penger å hente i selskapet til leieren.

Enden på visa ble at dørene til fremleietakeren ble stengt av namsmannen. Nå har den samme leietakeren inngått kontrakt direkte med gårdeier – og åpnet igjen.

– Det høres kanskje merkelig ut, men det skjer ofte. Hvordan han har ordnet seg blander vi oss ikke inn i, sier Pedersen.

Høyt tilbakeføringskrav

Den andre halvparten av avisas underskudd hevder Børresen er et krav om såkalte tilbakeføringskostnader. Kostnadene dreier seg om at avisa må betale for å sette lokalene tilbake i den stand de var før redaksjonen flyttet inn i bygården.

– Eieren har sagt at det vil koste Demokraten 850.000 kroner. Egne fagfolk sier at de virkelige kostnadene knyttet til å legge nytt gulvbelegg og fjerne kontorvegger er en tidel av kravet, sier Børresen.

Pedersen vil ikke kommentere summen Børresen oppgir fordi avisa er i forhandlinger med utleier.

– Det er riktig at det er ført tilbakestillingskostnader på fjorårets regnskapsår. Det skyldes at det er da kravet ble framsatt, sier Pedersen.

– Vi er i forhandlinger med utleier med advokat inne i bildet, men vi havner ikke på de summene som gårdeier har krevd. Vi håper på løsning, og jeg syns vi er på god vei.

Disponenten sier at resten av fjorårets underskudd er knyttet til driftstap.

Frykter nedleggelse

Børresen frykter at avisa, som eies av A-pressen, skal bli nedlagt når leiekontrakten utgår i juni.

– De har vært ute og sett på nye lokaler, men jeg tror det bare er spill for galleriet.

Pedersen sier avisa har tilbud om nye lokaler i byen i tillegg til at de er i forhandlinger om å bli i dagens lokaler. Han avviser at det er snakk om å legge ned avisa.

– Nei, Fredrikstad er Norges sjette største by. Selv med 7.000 abonnenter er vi en reell aktør, og vi henter ut mange millioner av annonsemarkedet. Byen har også vekst i næringsliv og handel.

Med bare 7,7 årsverk på å produsere en avis på 24 sider tre ganger i uken utelukker han likevel ikke redaksjonelle endringer.

– Vi er i en fase med å se på det produktet vi leverer. Det skulle bare mangle om det ikke skjer en endring der vi får et annet produkt.

Powered by Labrador CMS