Foto: Anssi Koskinen/wikimedia

Tar betalt for bursdagen

Nå vendes hver stein for å finne nye inntektsstrømmer. Under en av dem ligger gratulasjoner i lokalavisen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var et nytt fenomen for denne journalisten da Anne Gunn Halvorsen fortalte på Twitter at hennes lokalavis, Grannar, fra nyttår tar betalt for gratulasjonshilsener.

Grannar, som kommer ut i Etne, tar 100 kroner for å sette gratulasjoner på trykk i avisen. Men da holdes blant annet fødsler, bryllup og jubilanter utenom, disse skal fortsatt være gratis.

Leserne må bidra

– Det koster å produsere dette og da er det ikke urimelig at leserne er med og betaler. Vi har budsjettert forsiktig, men det gir bidrag i regnskapet selv om det ikke er snakk om de store inntektene. Uansett, når annonsørene svikter må leserne betale mer, forteller ansvarlig redaktør Arne Frøkedal til Journalisten.

Han legger til at de litt over ei uke etter betalingskravet ble lansert har fått et par reaksjoner fra lesere som ikke vil ha inn sine gratulasjoner når de hører det koster penger.

Gratulasjoner og distriktssidene er kjent som de mest leste sidene i lokalavisen og kan derfor være direkte helseskadelig for en lokalavis å endre på. Men betaling for gratulasjoner faller tydeligvis ikke under dette.

Lite bråk

Det viser seg også at bursdagsbetalinger ikke er helt nytt i bransjen. I avisen Sunnhordland har de i flere år tatt betaling når noen vil gratulere poden eller pappaen. De har sågar etablert forskjellige betalingsmodeller.

For barn under 12 år koster det 100 kroner for innrykk på nett og i papiravisen. Så fort ungene blir tenåringer koster det 150 kroner å gratulere dem i avisen og 30 kroner ekstra på nett.

– Vi hørte knapt noe da vi begynte med betaling, sier ansvarlig redaktør Magne Kydland som ved lansering hadde ventet et fall i antall gratulasjoner.

– Slik gikk det ikke. Vi har aldri hatt så mange gratulasjoner som nå.

Flytting ga spetakkel

Da gratulasjonene ble flyttet fra side to og tre til bak i avisen, ble det til gjengjeld bråk. Eller ramaskrik som Kydland karakteriserer det.

– Det varte lenge. Men nesten ingen klager på betalingen.

En kjapp opptelling før helgen tilsier at avisen har en bruttoinntekt etter årets ti første dager på ca. 4.000 kroner. Kanskje ikke et voldsomt beløp med tanke på at mediehuset, inkludert trykkeri, har en omsetning på 60 millioner kroner i året.

– Men det er fint med ekstrainntekter, sier Kydland.

Hvordan er det i din lokalavis? Koster det penger å gratulere niesen, dattersønnen eller sønnen? I så fall, hva gjør du da?

Powered by Labrador CMS