Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening reagerer med skepsis på arrangørplanene om å GPS-spore journalister under OL.

Arne Jensen: – All min skepsis melder seg umiddelbart

Reagerer på planer om å GPS-spore journalister under OL.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De japanske arrangørene planlegger å kreve at journalister underlegger seg GPS-sporing de første to ukene de befinner seg i landet før sommerens OL, omtalte Journalisten tidligere onsdag formiddag.

Kravet, som begrunnes med smittevernhensyn, har allerede blitt fordømt som privatliv-invaderende og pressefrihet-begrensende av journalistforbundet IFJ.

Nå sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til Journalisten at varsellampene umiddelbart lyser når han hører om tiltaket.

– Dette høres ikke bra ut, og umiddelbart melder all min skepsis med tanke på kildevern seg, sier Jensen.

Han understreker at han foreløpig kun kjenner situasjonen fra Journalistens omtale.

– Den enkelte redaksjon må selvsagt vurdere hvordan de skal forholde seg til noe sånt, men på et systemnivå slår de samme betenkelighetene inn her som ved lanseringen til den første smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet. Da advarte vi i praksis mot den, på grunn av muligheten for å samle data som kunne brukes til annet enn formålet, sier Jensen.

Han kjenner ikke til om eller hvordan norske redaksjoner vurderer det japanske utspillet.

– Jeg vil tro flere enn meg vil ha betenkeligheter her. Vurderingene må hver enkelt redaktør og redaksjon gjøre for seg, men det er klart man bør gjøre en grundig vurdering opp mot en mulig trussel mot kildevernet, hvis man som journalist skal måtte oppgi GPS-informasjon om hvor man har befunnet seg.

Powered by Labrador CMS