Dette er landsstyret som ble valgt på landsmøtet for to år siden. I mars velges et nytt. Foto: Trond Idås

Tre til ut av NJs landsstyre

Sidsel Avlund, Åsne Haugli og Katrine Strøm er tar ikke gjenvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av mars velger landsmøtet i Norsk Journalistlag (NJ) det nye landsstyret som blir fagforeningens øverste organ frem til neste landsmøte i 2019.

Fra før er det kjent at valgkomitéen innstiller på dagens nestleder Hege Iren Frantzen som ny leder etter at dagens leder Thomas Spence trakk seg fra lederduellen i fjor høst.

Tre kandidater kjemper om å ta over nestledervervet etter Frantzen: Dag Idar Tryggestad fra Bergens Tidende, Pål Hellesnes fra Klassekampen og Stein Akre fra TV 2.

I tillegg til Spence er det fra før kjent at Finn Våga trer ut av landsstyret.

Økonomidiskusjoner

Nå er det også klart at flere andre fast møtende landsstyremedlemmer ikke tar gjenvalg. Det gjelder Sidsel Avlund fra NRKJ, Åsne Haugli fra Dagens Næringsliv og Katrine Strøm fra Dagsavisen Fremtiden. Sistnevnte begrunner det dels med egen arbeidssituasjon som leder for Drammens-utgaven, og dels med et ønske om å slippe nye krefter til.

– Jeg har tenkt nøye gjennom det og føler at vi har gjort mye viktig arbeid i denne perioden med å berede grunnen for nødvendige omstillinger. Jeg trekker meg i trygg forvisning om at dette arbeidet er på rett kurs og at NJ kan få til godt fagforeningsarbeid i fremtiden, sier Strøm, som gir seg etter to perioder som fast møtende.

Et tema som har blitt hyppig diskutert er den økonomiske situasjonen i NJ som følge av synkende medlemstall. Strøm avviser at hun trekker seg fordi hun ikke vil ta tøffe valg i kommende periode.

– Overhodet ikke. Vi har brukt denne perioden på viktige diskusjoner som har skapt en viktig forståelse. Dette er krevende arbeid som krever forankring.

Hun sier det har vært givende å jobbe i NJ-verv og vervet som nestleder i det landsstyreoppnevnte bladstyret for Journalisten.

Sidsel Avlund har i likhet med Strøm sittet i to perioder. Den tidligere NRKJ-lederen syns det var riktig å gi slipp på stolen i landsstyret i sammenheng med at hun har fått nye roller i NRK, gått ut av andre tillitsverv hos arbeidsgiveren, og for å gi plass til en representant fra NRKJ-ledelsen i landsstyret.

– Det var en helhetlig vurdering etter fire år i landsstyret. Jeg bestemte meg lenge før jul, sier Avlund.

Åsne Haugli har sittet i landsstyret siden 2007.

– Jeg syns det får holde, og slippe andre til. Det har vært morsomt å være med, sier Haugli.

10 av 15 faste tar gjenvalg

Landsstyret har siden 1991 bestått av 15 personer. For 26 år siden ble organet økt fra 13 representanter med begrunnelsen om å få en mer geografisk riktig sammensetning og bedre balanse mellom forskjellige typer medlemmer. NJ hadde i 1991 drøyt 5.600 medlemmer mot knapt 8.400 medlemmer ved sist årsskifte.

Meldingen fra valgkomitéen innebærer at en rekke andre navn har signalisert at de ønsker å fortsette i landsstyret. Foruten påtroppende leder Hege Iren Frantzen og nestlederkandidatene Dag Idar Tryggestad og Pål Hellesnes, gjelder det Håkon Okkenhaug, Britt-Ellen Negård, Anne Berit Larsen, Christer Pedersen, Toralf Sandåker, Henrikke Helland, Stein Sneve og Robin Mortensen. Tryggestad har sittet som første vara, som møter fast, sist periode.

Også varaene Harald Klungtveit, Julie Teresa Olsen, Harald Grevskott og Lise Fagerbakk har gitt klar beskjed om at de ikke ønsker gjenvalg. Første vara møter fast i landsstyret.

Det er NJs valgkomite som ledes av Sven Arne Buggeland som innstiller på det nye landsstyret. Deres liste blir i tråd med foreningens vedtekter først klart som første punkt på dagsorden på siste dag av landsmøtet. Valgkomitéen vil innen 7. mars gjøre det kjent hvilke navn de har fått inn forslag på.

Det kan selvsagt også fremmes benkekandidater under selve valget torsdag 23. mars.

For ordens skyld: Katrine Strøm sitter altså som nestleder i styret i Journalisten.

Powered by Labrador CMS