Til Syden for å spare

NJ-topper bruker 100.000 kroner på Sicilia-tur. Viktigste tema: Hvordan skal vi spare penger?

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tre dager på seminar i Palermo. Slik starter neste uke for de seks øverste tillitsvalgte i Norsk Journalistlag, samt organisasjonens generalsekretær og informasjonsrådgiver.

Et viktig tema på seminaret er hvordan NJ skal tilpasse seg den kraftige økonomiske nedturen organisasjonen nå opplever.

Turen koster NJ 100.000 kroner. Pengene tas fra budsjettet til det sentrale arbeidsutvalget (AU), som har et totalbudsjett på 270.000 kroner i 2014.

Hvor skal NJ?

– AU drar hvert år på seminar for å planlegge vårt videre arbeid og se lenger fram enn til neste AU-møte. I fjor var vi i London, mens vi tidligere har gjennomført seminarer i Norge. Denne gangen skal vi diskutere hvor NJ skal, hvordan vi skal komme dit og hva som er viktigst med begrensede ressurser. Det er fint å komme seg bort og diskutere med hodet og nesa lenger opp fra papirene enn normalt, sier NJ-leder Thomas Spence.

NJ er rammet av nedgangstidene i mediebransjen og har opplevd et fall på nær ti prosent i antall yrkesaktive medlemmer de siste fem årene. Alle steiner skal nå snus for å spare penger, var budskapet da NJs landsstyre diskuterte organisasjonens vaklende økonomi tidligere denne uka.

Generalsekretær Jahn-Arne Olsen leder arbeidet med å utarbeide en konkret spareplan som etter planen skal legges fram i desember.

Disse drar

De som reiser på AU-seminaret er foruten Spence og Olsen NJs nestleder Hege Iren Frantzen, AU-medlemmene Stein Sneve og Finn E. Våga, varamedlemmene Britt-Ellen Negård og Toralf Sandåker, samt NJs kommunikasjonsrådgiver Hilde Tretterud.

I løpet av helgen setter de åtte NJ-toppene seg på flyet til Italia, bort fra en NJ-hverdag her hjemme preget av nedbemanningssaker og medlemsfall. Ifølge Spence reiser enkelte av seminardeltakerne nedover en dag eller to i forveien, og noen har valgt å bli igjen i etterkant.

– Kostnadene forbundet med dette betaler de selvsagt selv, understreker NJ-lederen.

Tredagers-seminaret finner sted på firestjerners Hotel Palazzo Sitano i Palermo sentrum.

Plusset på 20.000

Da NJs landsstyre sluttbehandlet 2014-budsjettet i desember i fjor ble budsjettet for AU-seminaret økt fra 80.000 til 100.000 kroner, etter forslag fra AU selv.

– Det var for å ha samme ramme for årets seminar som for fjorårets, forklarer Spence.

NJ-lederen sier at reisefølget også skal behandle ordinære AU-saker under oppholdet på Sicilia, NJs informasjonsarbeid, Journalisten, konsernlagene og landsmøtet i 2015.

– Men hvorfor drar dere til utlandet for å diskutere den økonomiske situasjonen og løpende AU-saker?

– Hvorfor ikke? Det er ikke gitt at det er dyrere å reise utenlands enn å ha et seminar i Norge. Det er ikke like dyrt å reise til utlandet som det var for 20 år siden. Dessuten blir vi mer kjent med hverandre. Det er noen nye medlemmer og varamedlemmer i AU.

Knappere ressurser

– Så du står fast på at dette er en riktig bruk av NJs penger i en krisetid?

– Ja, jeg har ingen problemer med dette. Det er veldig riktig at AU har dette seminaret. Det er viktigere enn noensinne når vi skal planlegge hvordan vi skal styre NJ på en profesjonell måte. Vi skal tilpasse oss en dramatisk hverdag med knappere ressurser, samtidig som oppgavene bare detter inn. Vi skal løfte enhver stein for å spare penger.

Powered by Labrador CMS