Både politi og media tar selvkritikk etter dekningen av en ulykke i Rogaland.

Politibetjent sa at dødsulykke kunne være selvmord, og ble gjengitt i medier: Nå tar alle parter selvkritikk

«Åpenheten hadde som formål å forebygge at pressen skrev om saken.»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sør-Vest politidistrikt har selv konkludert med at mediekontakten etter en dødsulykke i Rogaland i fjor høst, gir grunnlag for kritikk mot politiet.

Det viser dokumenter Journalisten har fått tilgang på.

Ble gjengitt i lokalmedier

I politiets egen beskrivelse bekrefter en politibetjent at han ga en uttalelse til medier på ulykkesstedet, om at det var mye som tydet på at ulykken var gjort med hensikt.

Uttalelsen ble omtalt i tekst og vist i et sampublisert videointervju hos både avisen Agder og Dalane Tidende samme dag.

Men uttalelsen var ikke ment for gjengivelse, mener politibetjenten, som ifølge politiets oppsummering viser til at «[...] åpenheten hadde som formål å forebygge at pressen skrev om saken.»

Journalisten har sett en anonymisert klage sendt til Sør-Vest politidistrikt, og svaret der politidistriktet selv konkluderer med at saken gir grunnlag for kritikk mot politiet.

Klageren skriver at klagen ble sendt i overenskomst med den avdødes familie.

– Ikke greit

I svaret til klageren kommer politiet med en uforbeholden unnskyldning:

«Politiet vil med dette beklage at vår uttalelse til media ble en ekstra belastning for familien i en slik vanskelig og tung tid. Det er ikke greit med slike uttalelser. Informasjonen vi gir til offentligheten skal være strengt refererende og det skal særlig legges vekt på personvernet og privatlivets fred», står det i svaret.

Politiet opplyser også at de har kontaktet familien i forbindelse med saken.

«Vi skal ta denne hendelsen med oss videre som en ekstra påminnelse om hvor viktig det er å utgi saklig og nøktern informasjon», står det videre i svaret.

I november ble saken oversendt Politidirektoratet for behandling.

Redaktør: – For raskt ute

Også lokalavisene som gjenga uttalelsen fra politibetjenten, tar selvkritikk.

Agder-redaktør Kristen Munksgaard bekrefter at de først publiserte, så avpubliserte, et videointervju med en politibetjent.

Redaktør Kristen Munksgaard.

– Han uttalte at det kunne se ut som hendelsen var gjort med vilje, og vi viderebrakte dette. Etter reaksjoner fra lokalmiljøet valgte vi å avpublisere, sier Munksgaard til Journalisten.

Han legger til:

– Vi kunne ikke la være å omtale saken, men i ettertid ser jeg at vi nok var for raskt ute med å viderebringe den uttalelsen. Derfor ble den også fjernet fra vår nettside.

Har beklaget

Dalane Tidende-redaktør Alise Lea Tiller forteller at avisa har beklaget overfor familien til den avdøde, etter at de publiserte Agders artikkel via Amedia-samarbeidet.

– Dalane Tidende står naturligvis selv ansvarlig for alt vi publiserer. Vi ble kontaktet av familien, og beklaget overfor dem at vi hadde publisert uttalelsen, sier Tiller.

– Vi ville ikke publisert spekulasjoner om slikt fra annet hold, men vurderer jo politiet som en troverdig kilde. Det var også en stor ulykke med øyevitner, så den var naturlig å omtale. Men vi ser i ettertid at vi ikke hadde trengt å publisere på denne måten, og vi valgte å beklage overfor familien, avslutter Tiller.

Powered by Labrador CMS