Avistegner Mike Tombs hedres i Kristiansand i hele september.

Mike (80) har vært tegner for Fædrelandsvennen siden 1975: – Samfunnet forandrer seg, men det er ikke jeg så villig til

Ingen planer om å gi seg.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes han er glitrende god, og fremdeles helt imponerende tids- og dagsaktuell. Han har et blikk for de store temaene og krisene som engasjerer, enten det er Nav-skandalen, Trump eller korona. Mike har kanskje passert åtti, men han er helt på høyden, sier politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen.

Han skryter uhemmet av tegner Michael Frederick «Mike» Tombs, som har jobbet for avisa siden 1975.

I august fylte Tombs 80 år, og i anledningen stiller avisa ut utvalgte tegninger på Kilden kulturhus i Kristiansand.

Da Journalisten snakker med Udjus og Tombs over telefon, jobbes det mot høytidelig åpning av utstillingen tirsdag 1. september. I tillegg til Fevennen-ansatte og andre inviterte gjester, ble det lagt ut rundt 100 billetter for abonnenter, forteller Udjus.

– Det er veldig gledelig å se at vi har en så populær tegner at billettene ble revet vekk når vi nå skal slå litt på stortromma for ham, sier den politiske redaktøren.

Blikk utenfra

En som sliter litt med å innrømme at han gleder seg til det blir slått på stortromma, er Tombs selv.

– Det er greit at tegningene får oppmerksomhet, men personlig vil jeg helst være mest mulig anonym, sier han til Journalisten.

Han vokste opp i britiske Coventry, kom til Norge som 26-åring, og mener at han fremdeles klarer å observere Norge og nordmenn med en viss avstand.

– Flere har ment at jeg snart burde anse meg selv som nordmann, men det gjør jeg ikke. Jeg anser meg som romsdaling, sier han, med henvisning til at han først bodde i Åndalsnes da han flyttet til Norge.

Politisk korrekthet

Tombs takker for den store takhøyden han forteller at han alltid har opplevd hos Fædrelandsvennen.

Der han tidligere tegnet for blant annet avisas faste lørdagskommentar, produserer han nå én fast tegning i uka, helt fritt og selvstendig.

– Jeg er avhengig av å få være fri og hundre proent meg selv, sier Tombs, som mener samfunnet har forandret seg på mange måter siden han begynte som avisas tegner på 70-tallet.

– En ting jeg merker godt, er en økende politisk korrekthet. Man må ytre seg mer forsiktig. Det kan gjelde alt fra religion til Black Lives Matter, sier Tombs, som mener en avistegners frihet og oppgave er å være grenseoverskridende.

Forandrer seg ikke

Han forteller om oppstarten som innflyttet avistegner på Sørlandet:

– Jeg laget mange tegninger med religiøst tema, det var ganske enkelt her på Sørlandet. Men nå er det et tema som folk gir ganske blaffen i. Å for eksempel skulle lage en tegning om islam nå, det er nesten helt ut. Så samfunnet har forandret seg, men det er ikke jeg så villig til.

Tombs’ tegninger kan beskues på Kilden kulturhus gjennom hele september, selv om det er usikkert hvor mye tegneren selv kommer til å være tilstede.

– Tegningene kan få være der. Jeg skal være i skauen, sier Tombs og tar høflig farvel.

Powered by Labrador CMS